![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Z pomocą jabbera mam zamiar sterować aplikacją na PC (kilku użytkowników czyli kilka klientów, ale jedno konto do wysyłania wiadomości na serwerze WWW). Gdy wykonujemy jakieś akcje w przeglądarce, to komunikaty będą wysyłane przez jabbera do aplikacji na PC. Gdy będzie kilku użytkowników, to będzie to pewnie kilka - kilkanaście wysłanych komunikatów na sekundę. Skrypt wysyłania mam w PHP, wygląda podobnie do tego:
Kod <?php include("xmpp.php"); $conn = new XMPP('talk.google.com', 5222, 'username', 'password', 'xmpphp', 'gmail.com', $printlog=False, $loglevel=LOGGING_INFO); $conn->connect(); $conn->processUntil('session_start'); $conn->message('someguy@someserver.net', 'This is a test message!'); $conn->disconnect(); ?> Bilbliotek w PHP do jabbera jest kilka, i w każdej przykład schematu wysłania wiadomości wygląda podobnie, czyli zmienna z danymi, łączymy się, wysyłamy wiadomość i rozłączamy się. I tu rodzi się moje pytanie - czy to dobre rozwiązanie, skoro konto do wysyłania wiadomości będzie jedno, a wiadomości do wysłania bardzo wiele w jednym czasie na różne konta klientów. Czy w tym przypadku taki skrypt PHP ma sens? Czy ciągłe łączenie, wysyłanie i rozłączanie będzie wydajne i nie będzie rodziło problemów? Jeżeli to złe rozwiązanie, to jakieś lepsze w PHP? Może jakoś tak by skrypt PHP był zawsze połączony i w jakiś sposób czekał na wiadomości które ma wysłać na dane konto jabbera? Trochę mogłem namieszać, ale moje pytanie jest krótkie - czy takie rozwiązanie w PHP czyli skrypt wysyłania w którym za każdym razem łączymy się i rozłączamy jest dobrym rozwiązaniem? Pozdrawiam PS (wiem że w takim wypadku odbieranie wiadomości nie jest możliwe bo zaraz po wysłaniu rozłączamy się, ale to mi nie przeszkadza, bo ja nie chcę odbierać wiadomości, a jedynie wysyłać). Ten post edytował verona 11.05.2013, 15:29:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 9 Dołączył: 19.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdybym stanął przed takim problemem, zapewne napisałbym kawałek skryptu w PHP, który pchałby dane wysyłki XMPP do jakiegoś storage'u (SQLite, MySQL, plik), a po stronie serwera postawiłbym skrypt np. pythonowy latający w pętli (raz się łączy i w razie potrzeby reconnect) i przesyłający dane ze storage'u w XMPP.
-------------------- Poszukujący wiedzy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdybym stanął przed takim problemem, zapewne napisałbym kawałek skryptu w PHP, który pchałby dane wysyłki XMPP do jakiegoś storage'u (SQLite, MySQL, plik), a po stronie serwera postawiłbym skrypt np. pythonowy latający w pętli (raz się łączy i w razie potrzeby reconnect) i przesyłający dane ze storage'u w XMPP. O takim identycznym ostatnio też sporo myślę, i chyba jednak tak zrobię skoro ktoś inny też mi doradza ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:24 |