![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z zapisaniem tablicy danymi z bazy. Problem polega na tym , że nie wiem ile jest rekordów do zapisania w tablicy. Staram się to rozwiązać w następujący sposób: 1. Loguje się do bazy danych 2. Pobieram wszystkie rekordy gdzie występuje dana fraza :
3. Wiem ile jest rekordów dzięki mysql_fetch_assoc($nazwa_zmiennej) 4. I tutaj jest problem jak to zapisać w tablicy, żeby móc potem sortować po jednej z kolumn np dacie. Starałem się tym sposobem:
lub Reasumując poległem. Podejrzewam, że mam już wszystkie klocki do układanki, ale nie umiem ich połączyć. Ktoś pomoże? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--maverickoti-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Borys mozesz trochę dokładniej?
Dokładnie to chcę zszytać z dwóch tabel MySQL do jednej tablicy i dopiero wtedy posortować. Przykład: Tabela MySQL XXX: imienazwisko, pesel, cena, data rekord1a rekord2a rekord3a Tabela MySQL YYY: imienazwisko, pesel, cena, data rekord1b rekord2b rekord3b tablica rekord1a rekord2a rekord3a rekord1b rekord2b rekord3b i terach sortuje. Najlepsze, że każdy rekord na wsobie np hmm 4 wartości (imienazwisko, pesel, cena, data). Podejrzewam, że muszę jakąś wielowymiarową tablicę zastosować. Każdy rekord będzie miał tyle samo wartości ale nie wiem ile będzie w sumie rekordów. Rozpientość będzie się wachać od 1 do hmm 300 rekordów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wymodzilem cos takiego. Czy ktos wie gdzie są błędy. Ogólnie nie wykazuje żednych błędów, ale $tablica jest pusta a baza danych na 100% ma te dane. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
for($lp=0; $lp < mysql_fetch_assoc($r); $lp++) // 4
Co to niby jest? Zajrzyj do manuala do funkcji mysql_fetch_assoc() a dowiesz się jak to ma wyglądać a nie zgadujesz i cuda tworzysz ... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
mysql_num_rows jeśli już chcesz tak podstawiać do for.
Ten post edytował Andrzej.W. 22.05.2013, 20:02:38 |
|
|
![]()
|
|
Z góry przepraszam za moj wczorajszy post. Wstyd i tragedia. Ok napisałem to już trochę lepiej, ale nadal mam problem. Mianowicie w kodzie poniżej nie zapisuje mi do tablicy $tablica[].
|
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie lepiej sortować to odrazu w bazie jak wspomniał Borys, przekazując odpowiednio spreparowane zapytanie, zależne od tego, co zaznaczy klient, np. od opcji w select? Dodajesz tylko do zapytania klauzulę ORDER BY I LIMIT/DESC LIMIT w zależności od tego, czy ma być malejąco czy rosnąco.
np:
Zmienna $column przyjmuje odpowiednio wartości 'nazwa_kolumny' lub 'nazwa kolumny DESC' Przy tak skonstruowanym zapytaniu pozostaje Ci tylko wyświetlenie wyniku. ![]() Pozdrawiam. Andrzej. Ten post edytował Andrzej.W. 23.05.2013, 06:19:41 |
|
|
![]()
|
|
Niestety nie mogę sortować po tablicy MySQL. Ponieważ w ostatecznym wyniku muszę dostać wartości z dwóch tabel MySQL i nie mogę wyświetlić pierw pierwszej taeli a potem drugiej. One będą się przeplatać (ich wartości.)
Rozwiązałem mój problem. Jak by komuś były potrzebne takie wyniki to podaje code.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Niestety nie mogę sortować po tablicy MySQL. Ponieważ w ostatecznym wyniku muszę dostać wartości z dwóch tabel MySQL i nie mogę wyświetlić pierw pierwszej taeli a potem drugiej. One będą się przeplatać (ich wartości.) join... ? Cytat foreach($tablica as $i => $linia) { $tablica[i]['lp']; } co to ma robic....... ? |
|
|
![]()
|
|
Kto wie co tu jest nie tak? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Kto wie co tu jest nie tak? A może byś tak łaskawie raczył napisać czym teraz objawia się błąd.... mamy zgadywać![]() Lektura obowiązkowa dla Ciebie: Temat: Jak poprawnie zada pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Racja nospar. Poprostu brak mi sil do tego kodu. Wyskakuje mi taki błąd:
Parse error: syntax error, unexpected ',' in /home/......../examples/finanse_agenta.php on line 16. Zmieniłem linijkę 15 i 16 na coś takiego:
i teraz mam taki błąd:
Ten post edytował maverickoti 29.05.2013, 11:43:45 |
|
|
![]()
|
|
Skoro chcesz zapisać tablice, to musisz powiedziec ze zapisujesz tablice.... php jak my wróżką nie jest :/
$names[$lp] = array('imienazwisko'=>$imienazwisko, 'pesel'=>$pesel, 'cena'=>$cena, 'rodz_umowy'=>$rodz_umowy, 'data'=>$data); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie. Tak jest. Oczywiscie działa
![]() Oczywiście napotkałem na kolejny problem. Mianowicie posiadam kod który działa. Pobiera on dane z dwóch tablel z bazy SQL po czym sumuje je w jedną tablicę (array). Wynikiem mam dwuwymiarową tablicę. Teraz chcę zsumować wartości liczbowe z 4 kolumny. LP| imie | nazwisko | wartosc | data 0 | Aa | BBb | 23 | 20.09.12 1 | FL | We | 34 | 23.11.12 Chcę zsumować kolumnę wrtość czyli 23 + 34.
W wierszu 32 coś tam uskuteczniałem ale nic nie wyszło. Wyskakuje błąd: Warning: Illegal offset type in /home/...... Ten post edytował maverickoti 29.05.2013, 19:53:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:53 |