![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, czy jest jakaś taka możliwość by filtrować dostęp do strony? Chodzi mi o to by np nie mozna było sie łaczyć z proxy a jedynie z IP pochodzącego z Polski.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 22 Dołączył: 11.04.2010 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%)
|
Można też np użyć:
do pobrania "prawdziwego" IP, a następnie za pomocą bazy MaxMind: http://www.geo-ip.dnx.pl/geo.php sprawdzić czy IP jest z Polski. Ten post edytował session 11.05.2013, 14:11:20 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
session to co napisałes poda IP ale jak to jeszcze połączyć z ta bazą i by było automatycznie blokowane dla osoby z poza Polski?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 22 Dołączył: 11.04.2010 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%)
|
Rozwiązanie 1:
Niestety działa tutaj JS, przez co trzeba dodać jakieś zabezpieczenie, aby wyłączenie JS nie ułatwiało dostępu, np: zmieniając adres odnośnika, wgrywając chronioną część strony za pomocą document.write, lub wgrywając cały plik PHP za pomocą AJAXa. W dodatku trzeba ufać, że MaxMind poprawnie rozpozna IP. To rozwiązanie zakłada, że nie blokujesz całkowicie dostępu do strony, stąd przekierownie do index.php, w którym to dopiero jest odnośnik do chronionej części. Zaletą tego jest to, że posiadasz najbardziej aktualną baze oraz oszczędzasz miejsce na serwerze. Łatwość zastosowania to też jedna z cech tego rozwiązania. Rozwiązanie 2: Wydaje mi się, że jest bardziej dokładne i ma więcej możliwości zastosowania, nie wymaga JS. Tym razem polegamy na bazie danych http://api.hostip.info, jednak możemy skorzystać z samego PHP co jest niebagatelną korzyścią. Oczywiście nazwę dołączanego pliku 'content.php' pasuje zmienić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) [Kod na podstawie: http://roshanbh.com.np/2008/07/getting-cou...ess-in-php.html] Ten post edytował session 11.05.2013, 16:37:37 |
|
|
|
|
|
|
|
Zmoieniłem nieco jedną linijkę na:
A to dlatego ze pomimo iż mam polskie IP z UPC to mi tyświetla "tylko dla narodu polskiego". Niestety po wejściu na podaną przez ciebie stronke nie pokazuje mi informacji o lokalizacji, aczkolwiek nie wiem czy poza mna inne zagraniczne IP nie będą miały informacji o nieznanej lokalizacji |
|
|
|
|
|
|
|
Pytanie po co to robisz, skoro i tak można to obejść?
|
|
|
|
|
|
|
|
Wejdź na: http://api.hostip.info/?ip=000.000.000.00
Oczywiście podając swoje ip i sprawdź co wyświetla w countryName. Sprawdzałem u siebie i działa idealnie. @up - Wszystko można obejść, nawet hashe, ale zwiększanie bezpieczeństwa nigdy nie wychodzi na złe. Niejednokrotnie ludzie wchodzą przez proxy i głosują kilka razy, kiedy można tylko jednokrotnie w jakimś okresie czasu, a do wchodzenia przez proxy nie trzeba żadnych umiejętności programistycznych. |
|
|
|
|
|
|
|
Jeśli robisz głosowanie na podstawie IP to znak, że robisz coś źle. A blokowanie tego z poziomu IP względem kraju, to już w ogóle jakaś porażka. Nie tędy droga.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 22 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Głosowanie po IP z wykorzystaniem skrzynek emailowych jest bardzo częstą praktyką, do tego czasem dochodzi cookie, z łatwością można utworzyć kilkadziesiąt, kilkaset fikcyjnych kont pocztowych w krótkim czasie i korzystając z proxy oddawać tyle głosów ile mamy adresów, do tego czyścić cookie i ewentualnie cache. Pozatym autor nie precyzuje w jaki sposób wykorzysta to rozwiązanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Pytanie po co to robisz, skoro i tak można to obejść? Mam serwer czatowy na który mozna dostać się przez stronę bądź program kliencki, serwer oparty o jave no ale nvm, chodzi o to ze jakies typki zaczeły mi przez proxy wchodzic no i troche na stronie smiecic, nie moge ograniczyć wszystkich proxy więc chociaz zaokrągle do polskich wyłacznie @session
|
|
|
|
|
|
|
|
Hmm jednak ta stronka nie ma wystarczającej liczby IP w bazie jak widać, zmień na:
Chociaż nie wiadomo, czy akurat oni też nie będą mieli: (Unknown Country?), nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale powinno troche pomóc. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 14:08 |