![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki oto problem, otóż: Pobieram sobie wpisy z bazy danych XML za pomocą SimpleXML z użyciem pętli foreach. Zawartość pliku XML jest następująca:
Newsy ponumerowałem sobie poprzez zmienną która znajduje się w pętli foreach. Teraz chciałbym podzielić to tak abym na jednej stronie miał 4 newsy i jeśli pętla tworzy kolejny news to ten news leci na kolejną stronę. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można tą kolejną część newsów "wysłać" na podstronę numer 2. Pozdrawiam. Ten post edytował MattG 8.05.2013, 15:46:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na podstronie numer 2 musisz po prostu "przelecieć" pierwsze 4 elementy i wyświetlać następne. Chyba, że podzielisz te newsy na części i zapiszesz oddzielnie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lub przycinać odpowiednio tablicę, przydatna funkcja array_slice
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na podstronie numer 2 musisz po prostu "przelecieć" pierwsze 4 elementy i wyświetlać następne. Chyba, że podzielisz te newsy na części i zapiszesz oddzielnie. A mógłbyś mi wyjaśnić albo w jakiś sposób przedstawić jak wyświetlić te wpisy na drugiej, trzeciej i kolejnej podstronie? Korzystam tylko z foreachów (bez użycia tablic), zrobiłem skrypcik tworzący kolejne podstrony 1,2,3,4... ale nie wiem jak zrobić aby te wpisy znalazły się na tych podstronach. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli korzystasz z foreach to albo zapętlasz tablicę albo obiekt. W wypadku simpleXML jest to tablica. Więc jeśli dostajesz tablicę z wszystkimi wpisami, w zależności od strony którą chcesz wyświetlić przycinasz odpowiednio tą tablicę tak aby zawierała tylko te wpisy które po przypadają na daną stronę z zadanym limitem wyświetlania.
W tym przykładzie masz tablicę z całym alfabetem, limit liter na stronę to 3, a manipulując zmienną $page zmieniasz stronę. Potraktuj to jako schemat działania: http://codepad.org/JjwcM7VP Ten post edytował Greg0 8.05.2013, 21:52:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:34 |