![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio przeglądałem własne logi botów na pewnej stronie i zauważyłem coś dziwnego. Otóż bot google wypełnił ankietę ![]() ![]() co ciekawe takich "ankiet" jest kilka tysięcy do rozpoznawania botów używałem HTTP_USER_AGENT wspomniany użytkownik dwa razy podał Mediapartners-Google oraz raz Mozilla/5.0 (compatible; proximic; +http://www.proximic.com/info/spider.php) jak to jest możliwe że zwykli użytkownicy przedstawiają się jako boty ? a skoro już tak się dzieje to jak odróżnić użytkownika od bota ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po IP. Ja też często używam user agent robota Google
![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok rozumiem że kilka osób mogło by ustawić sobie taki nagłówek świadomie,
jestem w stanie zrozumieć że kilkaset osób może mieć wirusa... ale ponad 1000... ? to raczej nie przypadek, więc skąd to się wzięło ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To mógł być równie dobrze jakiś robot, który spamuje formularze itp. (patrzy czy są one potem w internecie) i miał po prostu ustawiony user-agenta bota Google (większe zaufanie). Nie ma w tym nic specjalnie dziwnego.
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:33 |