![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę grę przeglądarkową i zastanawiam się jak najlepiej zrobić walkę player vs potwór, oczywiścię w grę wchodzi tylko walka turowa z możliwością wyboru ataku.
Pytanie brzmi czy używać do tego mysql, czy zapisywać dane w formie json w plikach? Jak najoptymalniej się do tego zabrać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaka ma być korzyść z działaniu na JSON w plikach bo nie za bardzo rozumiem?
Po prostu tabela, która pozwoli na wygodne zarządzanie ową walką - kolumny z czasem, zmiennym parametrami i oczywiście powiązanie z konkretnym userem i rodzajem (kategorią) stwora. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 58 Dołączył: 14.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem mysql będzie zdecydowanie wygodniejsze. Ja bym to podzielił na dwie tabele, jedna z takimi danymi jak id gracza, potwór, kto wygrał, czas itp. Druga z poszczególnymi rundami. Gracz rozpoczyna walkę => robisz insert do pierwszej tabeli.
Potem pobierasz wszystkie rundy, jeżeli ich ilość jest większa niż ustaliłeś, to obliczasz kto wygrał i update do pierwszej, koniec walki. Tak samo jeżeli gracz lub potwór zginął. Jeżeli nie, to wyświetlasz efekt poprzednich rund i formularz dla gracza do wyboru ataku. Gracz wybiera, wysyła formularz a skrypt liczy wszystko i dodaje do drugiej tabeli kolejną rundę. I tak aż do końca. To tylko przykład, pewnie coś ominąłem, najlepiej rozpisz sobie jak chcesz żeby walka wyglądała, a potem pomyśl jak to zaprogramować. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko tak w grze mam częstą serializację bo co 1s. Gra opiera się o technologię jquery,php,mysql i muszę zrobić to najbardziej optymalnie poniewż jest to gra 2d..
Ten post edytował kawus121 6.05.2013, 19:44:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma znaczenia, i tak musisz mieć dane po stronie serwera dla bezpieczeństwa.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:02 |