![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sobie TOP i chciałbym żeby w tym topie wyświetlało się $PROFIL, albo $LOGOWANIE. W profilu jest menu profilu, a w logowaniu formularz do zalogowania. Nie wiem jak to zaplanować, jak ustawić. Mam to zrobić, że jeżeli sesja zalogowany = true to wyświetla się profil, a else logowanie? Po kliknięciu action w formularzu dane mają być sprawdzane pod kątem poprawności (czyli czy pola nie są puste, czy poprawne znaki zostały wprowadzone), a następnie porównywane w bazie czy takie istnieją. Jak nie istnieją to sesja zalogowany = false, a jak istnieją to true... Jak zrobić żeby w topie widniał formularz logowania, a po zalogowaniu znikał i pojawiał się profil użytkownika? Może ktoś mi mniej więcej rozpisać co po kolei powinienem zrobić? Nie potrafię sobie tego zaplanować. Mam nadzieję, że z czasem nauczę się "myśleć" jak programista php.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 58 Dołączył: 14.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie tak jak piszesz.
![]()
Ten post edytował Aqu 5.05.2013, 18:41:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jak wykonać sprawdzenie tych danych czy są poprawne? Jakoś za pomocą pętli? Przydałoby się jeszcze komunikat wyświetlić co jest nie tak.
2. Jakie najlepiej zastosować wyrażenia regularne do loginu i hasła? Chyba najlepiej żeby nie było można wpisać !@#$%^&*() itp? 3. ![]() E:
Coś mam źle, bo cały czas wyświetla mi $PROFIL Ten post edytował markez07 5.05.2013, 21:41:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 58 Dołączył: 14.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Trochę zmieniłem, ale coś mam źle, bo cały czas wyświetla mi $PROFIL
|
|
|
![]()
|
|
Na samej górze masz: echo $LOGOWANIE; więc nic dziwnego
|
|
|
![]()
|
|
Posiedziałem, popróbowałem i coś mi wyszło, działa. Proszę sprawdzić czy jest to poprawnie napisane.
1. Czy to co napisałem powyżej jest poprawne? 2. Zapis ma być taki?
Czy mogę np. session_start(); umieścić w config.php i wczytywać tylko config? 3. Jak najlepiej wczytywać szablon i w jaki sposób zrobić menu? Mam podzielić stronę na top, body, footer? Top wczytać do index.php i on będzie stały, w nim niezmienny. Do Top będę jednocześnie wczytywał skrypt logowanie/profil. Jak zrobić zakładki? Będę miał też wczytane body i footer, body zrobić wymienne, połączyć z menu? Jeżeli jest jakieś lepsze rozwiązanie tego to proszę mi podpowiedzieć. Ten post edytował markez07 6.05.2013, 00:34:42 |
|
|
![]()
|
|
1. Przyjęło się, że stałe zapisuje się wielkimi literami a zmienne małymi, czyli powinieneś zmienić to: $LOGOWANIE itp. Ale to tylko taka uwaga, dla php nie ma to żadnego znaczenia.
Tworzysz niepotrzebne zmienne $login i $haslo, poza tym powinieneś przefiltrować to na wypadek sql injection. 2. Możesz, nawet powinieneś. ![]() 3. Najprościej będzie to chyba zrobić w taki sposób, że na końcu dodasz plik z całym szablonem strony i zrobisz coś takiego:
i w zależności od podstrony, albo tego czy czy ktoś jest zalogowany określasz zmienne w tym szablonie. Możesz też zainteresować się jakimiś system szablonów, najpopularniejszy to Smarty. Ten post edytował Aqu 6.05.2013, 17:48:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 20:56 |