![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatecznie zmieniłem temat z "automatyzacji" na "bezpieczeństwo".
Tematykę mam dobrze przemyślaną ale brakuje mi kilku punktów w teorii. 1. Znaczenie, historia, aspekty 2. Konkretne zagrożenia (ataki) i sposoby zapobiegania. 3. PRAKTYKA: Wdrożenie wirtualnego portfela. O ile 3 to praktyczne dział rzeka bo zabezpieczać go mogę na mnóstwo sposobów, przy drugim też mogę się dość dobrze rozpisać to przy pierwszym troszkę mam problemów z wymyśleniem - opisałem co to bezpieczeństwo, czemu trzeba uważać, historia i jakaś definicja ale wyszło mi zaledwie z tego kilka stron, troszkę kiepsko jak na cały rozdział. Jakieś sugestie? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spółkę Bazy i Systemy Bankowe pewnie znasz...? Jeśli nie to czym prędzej się zapoznaj, na pewno coś Ci sie rzuci w oczy. Najstarsza Polska firma z tej branży, obsługuje praktycznie cały sektor bankowy w PL ;-)
http://www.bsb.pl/ I np konkretne przykłady: http://www.bsb.pl/sektor-bankowy/bezpieczenstwo-it.html Powinny Cię też zainteresować zalecenia KNF - http://www.knf.gov.pl/regulacje/praktyka/r...komendacje.html W szczególności: http://www.knf.gov.pl/Images/Rekomendacja_...tcm75-33016.pdf (dotycząca zarządzania ryzykami towarzyszącymi systemom informatycznym i telekomunikacyjnym używanym przez banki) -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 1 Dołączył: 6.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Co do historii to mogę dodać własne przemyślenia. Problem z transakcjami jak i wszelkimi innymi działaniami związanymi z Internetem polega na tym, iż wiele tych aspektów jeszcze parę lat temu nie było prawnie uregulowanych. Szczególnie w takich krajach jak USA, gdzie większość technologii przecierało szlaki. Polska mogła zapożyczać pewne prawne rozwiązania z krajów zachodnich. Przykładowo, nie można było sądzić osób za kradzież internetową, bo taka rzecz prawnie nie istniała. Dziś wszystko już wygląda inaczej. Potrzeba wprowadzenia sankcji pociągnęła za sobą wiele zmian i nowych ustaleń, ponieważ było to niezbędne by skutecznie rozwiązywać wszelkiej maści problemy dotyczące praw autorskich, kradzieży i bardzo wielu innych rzeczy. Jak wiadomo w Internecie wszystko jest możliwe
![]() Ten post edytował Jowix 6.05.2013, 15:19:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki ano za linki, fajne są te rekomendacje.
Ogólnie jednak nie chce aż tak bardzo wchodzić w temat bankowości bo to już troszkę odbiega od założeń (temat nie ma jeszcze ostatecznej formy). Bezpieczeństwo w bankowości to dość rozległy temat, potem też trzeba by cały rozdział o kartach kredytowych.. Bardziej przez transakcje rozumiem transakcje w serwisie internetowym - tu wirtualny portfel. Zabezpieczenia serwisu (logowanie, ataki) oraz autoryzacja transakcji (potwierdzenia sms, hasła tymczasowe). Jowix, dzięki za sugestie. Właśnie to akurat w historii opisałem bo to dość ciekawe, że po prostu wcześniej przestępstwa internetowe nie mogły mieć miejsca ![]() Opisałem kilka pierwszych ataków i pierwsze zmiany w prawie ich dotyczące. Ogólnie na razie pierwszy rozdział ruszył, bezpieczeństwo rozpatruje się w literaturze przez różne aspekty jak autoryzacja, uwierzytelnianie, integralność itp. Jest ich troszkę i o każdym da się spokojnie kilka stron ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 1 Dołączył: 6.05.2013 Skąd: Konin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o historię transakcji internetowych to rzeczywiście na początku nie było zbyt kolorowo, ale na szczęście z czasem zmieniło się trochę na lepsze, chociaż i tak co jakiś czas się słyszy o występowaniu różnych incydentów. Co do normy, którą wspomniał Jowix to opisuje ona bardzo fajnie jak zachować maksymalne bezpieczeństwo w transakcjach internetowych. Wskazówka do wdrożenia odpowiednich zabezpieczeń mówi:
„ Zalecane jest uwzględnienie następujących aspektów bezpieczeństwa związanych z transakcjami on-line: a) stosowanie podpisów elektronicznych przez wszystkie strony zaangażowania w transakcję; b) wszystkie aspekty transakcji, tzn. zapewnienie, że: 1) dokumenty uwierzytelniające wszystkich stron są ważne i zweryfikowane; 2) transakcja pozostaje poufna; 3) pozostaje utrzymana prywatność wszystkich zaangażowanych stron; c) szyfrowanie ścieżki komunikacji pomiędzy stronami; d) wykorzystywanie bezpiecznych protokołów do komunikacji pomiędzy zaangażowanymi stronami; e) zapewnienie, że szczegóły transakcji przechowywane są poza publicznie dostępnym środowiskiem, np. na platformie przechowującej umieszczonej w Internecie organizacji, a nie są przechowywane i wystawione na nośniku bezpośrednio dostępnym z Internetu; f) jeśli jest wykorzystywana zaufana strona trzecia (np. w celu wydawania i utrzymywania podpisów i/lub certyfikatów cyfrowych), to bezpieczeństwo jest zintegrowane i włączone w cały proces zarządzania certyfikatami lub podpisami.” Co też może być interesujące, norma ta została opracowana na podstawie brytyjskiego standardu BS 7799 wydanego w 1995, który stanowił podstawę systemów zarządzania bezpieczeństwem informacji. Ten post edytował Galik 6.05.2013, 17:02:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:23 |