![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Elo. Mam tabelkę z użytkownikami i dodanymi przez nich piosenkami. Chciałbym teraz w zapytaniu, oprócz danych z tabelki, pobrać liczbę dodanych przez każdego piosenek. Udało mi się dojść do takiego zapytania:
Jednak jeśli ktoś nie dodał żadnej piosenki, w ogóle nie jest wyświetlany. Jak zrobić, żeby wtedy addedsongs było równe 0, ale żeby był pobierany wiersz z tym użytkownikiem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie: JOIN
a: LEFT JOIN -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robiłem tak wcześniej, ale byłem ślepy
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A w czym ci te null przeszkadza?
Jesli jednak ci przeszkadza to manual mysql -> IFNULL -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jak w MySQL jest null to w PHP zmienna przypadkiem też takiej wartości nie przyjmuje? Przecież echo NULL; nic nie wyświetli
![]() Wyskrobałem takie coś:
i jest OK. A jakbym chciał zliczyć jeszcze piosenki zaakceptowane, odrzucone i oczekujące na akceptację to muszę robić:
czy jest jakiś lepszy sposób? |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak w MySQL jest null to w PHP zmienna przypadkiem też takiej wartości nie przyjmuje? Przecież echo NULL; nic nie wyświetli Wystarczy w php zrzutować na INT i będzie 0 ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W sumie racja, ale wolę, aby MySQL odwaliło czarną robotę
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie spowolni to znacznie działania? Nie-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:52 |