![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 27.11.2012 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie wiem czy dobry dział ale ok Tworzę czat i potrzebuje aby boczny pasek przesówania był na dole zaraz po wejściu na stronę jak i po napisaniu żeby przesowal się na dół bo chce aby nowe wiadomości były na dole (kurde nie wiem jak to wyjaśnić ) kod css Kod #chat { overflow : auto; width : 40em; height : 30em; margin-top : 15px; background : #FFFFFF; text-align : left; border : 1px solid #000000; } a i fajnie by było jakby się przesowal tylko wtedy gdy jest na dole żeby jak ktoś czyta starsze wiadomości żeby mu na dół nie zjechało |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o:
- scrollTop - https://developer.mozilla.org/en-US/docs/DO...ement.scrollTop - scrollHeight - https://developer.mozilla.org/en-US/docs/DO...nt.scrollHeight -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 27.11.2012 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mogę prosić o jakiś szybki przykład ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Bardziej chodziło mi o jakiś kod
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A niby co masz wyżej? Obrazki?
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
a możesz mi to tu dac? bo nie mam jak na pc wejść
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak nie masz jak otworzyć teraz linku( nie masz dostępu do PC ) to po co Ci teraz rozwiązanie, skoro i tak nie będziesz mógł go przetestować? Poczekaj jak będziesz przy PC i będziesz miał chwilę wolnego czasu, a następnie poczytaj o funkcjach, które podałem, przeanalizuj kod, który napisał !*! i odpowiednio go przerabiając wykorzystaj w swoim projekcie.
Pozdrawiam i więcej zaangażowania -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja większość pisze na telefonie
|
|
|
![]()
|
|
Ja większość pisze na telefonie Współczuję. http://jsfiddle.net/zbUvD/show/ Chyba możesz wyświetlić źródło?
|
|
![]()
|
|
Współczuję. Niby tak ale to kwestia przyzwyczajenia mam fajna aple na android więc jest spoko gorzej właśnie jak czegoś nie wiem ;D Ale cały czatGG napisałem praktycznie na telefonie i nawet nawet wyszedł ;p I dzięki za pomoc w nocy poczytam jeszcze ;) o tym wszystkim Co do źródła zawsze można pobrać za pomocą php ;p Z tego co próbowałem zrozumieć powstało coś takiego
ale coś tu źle jednak ![]() Już ok oczywiście to tylko testowe a tak myślę czy za pomocą np css można ustawić "sowak" na dole bo też trzeba pomyśleć o tych co nie obsługują javascript |
|
|
![]()
|
|
Kod masz dobry. Nie wiem czemu Ci nie działa. Pewnie masz gdzieś inne błędy lub nie masz załadowanego jeszcze DOM-u.
Kod <div id="test"> a<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>b </div> <style>#test{ height: 100px; overflow: scroll; }</style> <script> var test = document.getElementById("test"); test.scrollTop = test.scrollHeight; </script> Cytat Już ok oczywiście to tylko testowe a tak myślę czy za pomocą np css można ustawić "sowak" na dole bo też trzeba pomyśleć o tych co nie obsługują javascript Nie przypomina mi się, żeby była taka możliwość. Ale czat polega na tym, że używasz AJAX, więc bez JS i tak nikt nic nie zrobi.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok jest nie dałem onload ;D może coś wymyśle później co do nie obsługi js
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:57 |