![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jak w temacie. Chciałbym zrobić tak by kolumny poziome były na przemian kolorami, ciemniejszy druga kolumna jaśniejsza, trzecia kolumna znowu ciemniejsza itd . Dodatkowo by pionowa kolumna prędkości była na jeszcze inny kolor. Ktoś pomoże ? W linku wstawiłem plik. Pozdrawiam.
plik |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj sobie jakiś licznik który będziesz zwiększał w pętli o 1 i przy kolumnie rób coś w stylu
dla poziomych nadawaj klasę tr, a dla pionowego daj klasę elementom td -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie lepiej użyć CSS i nth-child?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ukrywam, że jestem zielony w tym temacie. Czy moglibyście pokazać na kawałku kodu na jakiej zasadzie to ma iść ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak: http://jsfiddle.net/kjvG8/
Np.
bez :nth-child(odd) zdefiniowałbyś styl dla wszystkich elementów "tr", a takto zaweżasz selekcję CSS jedynie do nieparzystych (odd) tr-ów. Mozesz też dać tam numer, np. td:nth-child(1), zaznacza wszystkie pierwsze komórki (td). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziekuję za pomoc ale nadal nie potrafię tego zrobić. Tabelka z przykładu trochę się różni od mojej w pliku. To ona:
Kod print("<table width=100%>");
print("<table border=1 width=100% cellspacing=0 cellpadding=2>"); print("<tr align=center><td class=colhead>#</td> <td class=colhead>Użytkownik</td> <td class=colhead>Zarejestrowany</td> <td class=colhead>Torrent</td> <td class=colhead>Klient</td> <td class=colhead>Prędko¶ć</td> <td class=colhead>Wysłał</td> <td class=colhead>Czas</td> <td class=colhead>Leechów</td> <td class=colhead>IP</td> <td class=colhead>R</td></tr>\n"); $res = mysql_query("SELECT * FROM cheaters ORDER BY added DESC $limit") or sqlerr(__FILE__, __LINE__); while ($arr = mysql_fetch_assoc($res)) { $rrr = mysql_query("SELECT id, username, class, downloaded, uploaded FROM users WHERE id = $arr[userid]"); $aaa = mysql_fetch_assoc($rrr); $rrr2 = mysql_query("SELECT name, leechers FROM torrents WHERE id = $arr[torrentid]"); $aaa2 = mysql_fetch_assoc($rrr2); if($aaa["downloaded"] > 0) { $ratio = number_format($aaa["uploaded"] / $aaa["downloaded"], 3); } else { $ratio = "---"; } $ratio = "<font color=" . get_ratio_color($ratio) . ">$ratio</font>"; $uppd = mksize($arr["upthis"]); print("<tr><td align=center width=10>$arr[id]</td>"); print("<td align=left><b><a href=userdetails.php?id=$aaa[id]>$aaa[username]</a></b></td>"); print("<td align=center>$arr[added]</td>"); print("<td align=center><u><a href=details.php?id=$arr[torrentid]>$arr[torrentid]</a></u></td>"); print("<td align=center>$arr[client]</td>"); print("<td align=center>$arr[rate]/s</td>"); print("<td align=center>$uppd</td>"); print("<td align=center>$arr[timediff] sec</td>"); print("<td align=center>$aaa2[leechers]</td>"); print("<td align=center>$arr[userip]</td>"); print("<td class=\"tableb\" valign=\"top\" width=10><input type=\"checkbox\" name=\"remove[]\" value=\"" . $arr["id"] . "\"/></td>"); } |
|
|
![]()
|
|
w jaki sposób się różni? Taka sama tabelka, czyli <table> a potem rzędy <tr> a w rzędach poszczególne komórki (<td>).
PS. zakładam (mam nadzieję) podstawową znajomość HTMLa i CSS. Ten post edytował PrinceOfPersia 2.05.2013, 17:05:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem coś takiego:
Kod if($uc%2 == 0) $utc = "a08f74"; else $utc = "bbaf9b"; print("<tr bgcolor=\"#$utc\"><td align=center width=10>$arr[id]</td>"); print("<td align=left><b><a href=userdetails.php?id=$aaa[id]>$aaa[username]</a></b></td>"); print("<td align=center>$arr[added]</td>"); print("<td align=center><u><a href=details.php?id=$arr[torrentid]>$arr[torrentid]</a></u></td>"); print("<td align=center>$arr[client]</td>"); print("<td align=center>$arr[rate]/s</td>"); print("<td align=center>$uppd</td>"); print("<td align=center>$arr[timediff] sec</td>"); print("<td align=center>$aaa2[leechers]</td>"); print("<td align=center>$arr[userip]</td>"); print("<td class=\"tableb\" valign=\"top\" width=10><input type=\"checkbox\" name=\"remove[]\" value=\"" . $arr["id"] . "\"/></td>"); Ale przez taką modyfikację zaznacza mi tabelkę w jednym kolorze tylko a nie na przemian |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale zmienną $uc wypadałoby zwiększać w każdym obrocie pętli...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jestem w dziale przedszkole wybaczcie ale liczyłem na większą pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To że jesteś w dziale przedszkole nie zwalnia cię w żaden sposób z myślenia i słuchania tego co ci piszą....
Jak ci ktoś mówi, że masz zwiększać zmienną to naprawdę ciężko w stawić w ten kod: $uc++; ?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dziekuję za pomoc udało się z pionową kolumną też sobie poradziłem. Wygląda to tak:
Kod $uc++; if($uc%2 == 0) $utc = "a08f74"; else $utc = "bbaf9b"; print("<tr bgcolor=\"#$utc\"><td align=center width=10>$arr[id]</td>"); print("<td align=left><b><a href=userdetails.php?id=$aaa[id]>$aaa[username]</a></b></td>"); print("<td align=center>$arr[added]</td>"); print("<td align=center><u><a href=details.php?id=$arr[torrentid]>$arr[torrentid]</a></u></td>"); print("<td align=center>$arr[client]</td>"); print("<td bgcolor=\"red\"><align=center>$arr[rate]/s</body></td>"); print("<td align=center>$uppd</td>"); print("<td align=center>$arr[timediff] sec</td>"); print("<td align=center>$aaa2[leechers]</td>"); print("<td align=center>$arr[userip]</td>"); print("<td class=\"tableb\" valign=\"top\" width=10><input type=\"checkbox\" name=\"remove[]\" value=\"" . $arr["id"] . "\"/></td>"); ] Mam jeszcze jeden problem a nie chcę zakładać nowego tematu. Chodzi mi o podlinkowanie wyświetlanych adresów ip w tabeli: Kod echo "<tr><td><a href=userdetails.php?id=".$row["id"]."><b>".$row["username"]."</b></a></td><td><strong>".$ratio."</strong></td><td>".$row["email"]."</td><td>".$row["ip"]."</td><td>".$row["added"]."</td><td>".$row["last_access"]."</td><td>".mksize($row["downloaded"])."</td><td>".mksize($row["uploaded"])."</td> Czyli w tej części kodu Kod <td>".$row["ip"]."</td> A strona jaka miała by wyświetlać się po kliknięciu w dane ip na liście to taka: Kod <a href=\"http://www.ripe.net/perl/whois?form_type=simple&full_query_string=&searchtext=$ip&do_search=Search\" target=_blank title=\"Whois $ip\">$ip</a></b>"; Nie bardzo wiem jak to złożyć do kupy. Czy ktoś by pomógł ? Ten post edytował Razor88 4.05.2013, 14:55:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:42 |