![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam problem, mam taką oto tablicę
array( '1234', 'test' ); i chce ta tablice zamienic na liste argumentow do metody, czyli wynik pętli powinien być 1234, 'test', ale niestety nie jest, chcę zadbać o typ danych
nie dziala bo wszystko daje w apostrof. problem tkwi w tym, żę dla php '1234' nie jest tym samym co 1234 [sprawdza typ, ale dlaczego!!!!? przecież nie użyłem operatora identyczności [!==] drugie pytanie jak wywolac metode public function metoda( $param1, $param2, $param3 ) tak, ze przekazuje jeden parametr a on sie 'rozbija' czyli
Ten post edytował mrWodoo 2.05.2013, 12:25:36 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zobacz dokładnie co zawiera $param
var_dump($param); moze ukrył się tam jakiś bialy znak -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra nie będę sobie komplikował bardziej życia, dodałem drugie pytanie do 1szego postu
//dodam, że nie chciałbym korzystać z funkcji eval, chyba, że ktoś mi powie jak to dobrze zabezpieczyć, bo parametry są podawane przez użytkownika i następnie do tablicy, z tej tablicy do 'listy parametrów ($zmienna)' Ten post edytował mrWodoo 2.05.2013, 12:27:22 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś tutaj skorzystać z ReflectionMethod::invokeArgs.
Ten post edytował Crozin 2.05.2013, 12:28:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mrWodoo odnosnie drugiego pytania najlepszym sposobem wydaje mi sie trzymac parametry w tablicy np. $params = array($param1, $param2, $param3), a pozniej odpalic to w funkcji call_user_method_array.
Tak przy okazji, jest to bardzo fajna konstrukcja do wykorzystania w kontrolerze calego projektu. Z requesta czytamy nazwe metedy i parametry, z parametrow montujemy tablice i ciach do call_user_method_array. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:23 |