![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Otóż tworzę dla siebie stronkę i mam własną galerię/animacje napisaną w JS. Ma ona za zadania automatycznie zmieniać zdjęcia po określonym czasie (taki pokaz slajdów jakby) przy czym przy zmianie ze zdj A na zdj B chciałem otrzymać efekt przenikania. Kod działa ok poza jednym wyjątkiem: otóż kiedy w przeglądarce przejde na inną zakłądkę i wrócę za chwile do strony to zdjęcia tak jakby migotają (tak jakby skrypt przełączania zdj się zawiesił i chciał nadrobić wszystko) po czym wszyskto sie normuje i działa ok. O to kody:
tutaj kod html który współpracuje z kodem js.
Wiem, że niektórzy mi powiedzą, że popełniłem wiele błędów w kodzie albo, że moge zastosować jakiegoś gotowca ale nie o to tutaj chodzi. Chce coś zrobić sam bo lubie. Chce też osiągnąć taki efekt wizualny jak mi sie podoba tak więc proszę o wyrozumiałość i pomoc związaną z tematem. Pozdrawiam. Ten post edytował matijas6113 1.05.2013, 14:31:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ma ona za zadania automatycznie zmieniać zdjęcia po określonym czasie (taki pokaz slajdów jakby) przy czym przy zmianie ze zdj A na zdj B chciałem otrzymać efekt przenikania. samo przenikanie możesz zrobić za pomocą efektów CSS3 (transition dokładnie), to Ci trochę uprości kod JS. Tak jak tutaj: http://jsfiddle.net/fgasU/ Generalnie wtedy byś musiał za pomocą JavaScriptu tylko podmienić opacity na to końcowe (czyli z 1 na 0), a CSS by zrobił resztę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie by było niestety nie działa.... dodałem kod css i zamieniłem kod js :
na:
zdjęcia się zmieniają jednak bez efektu przenikania.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo tam ręcznie podmieniasz niepotrzebnie src. Wywaliłem to i działa:
Kod element.src = "gfx/home/" + img + ".jpg"; http://jsfiddle.net/fXv3F/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, rozumiem. tylko że zdjęć będzie więcej niż dwa. Ogólnie udało mi sie rozwiązać problem:) praktycznie działa tak jak powinno:)
zaraz za pętlą robiącą "przejście" dodałem taki kod:
Ogólnie dziękuje Ci za pomoc:) napewno komuś sie to przyda jak będzie szukał ![]() |
|
|
![]()
|
|
za dużo kombinujesz z tym kodem, jakbyś nie kombinował tylko wziął i od zera to napisał, żadne dodatkowe clearIntervale czy timeouty nie byłyby potrzebne (oprócz jednego setInterval), bo sprawa jest banalna, piszesz:
i to jest cały kod JS, potrzebny do zmieniania obrazków. http://jsfiddle.net/fXv3F/2/ Ten post edytował PrinceOfPersia 2.05.2013, 12:24:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przyznaję racje:) Jestem dość początkujący i dlatego ucze się na błędach:) Dzięki wielkie:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:36 |