![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jest jakiś prosty sposób na wychwycenie duplikowanych wierszy tabeli za pomocą PHPMyAdmina?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przy założeniu że masz podobnie skonfigurowanego:
- wchodzisz na tabelę - dajesz 'struktura' - zaznaczasz wszystkie wiersze (kolumny) - dajesz 'Jednoznaczny' - jeśli są zduplikowane wiersze to mysql zwróci błąd - #1062 - Duplicate entry 'pierwszakolumna-drugakolumna' for key 1 - w przeciwnym wypadku doda indeks jednoznaczny na wszystkich kolumnach i już nigdy wiersze ci się nie zduplikują ![]() Ten post edytował timon27 1.05.2013, 11:02:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyszukiwanie towarów o takich samych eanach, wyświetla wszystkie pozycje:
Spróbowałem zrobić to tym zapytaniem, ale wywaliło jakieś błędy. Mam jedną tabelę z kolumną Nazwisko i kolumną Imię. Chciałem wyświetlić duplikaty dla wierszy gdzie Nazwisko jest takie samo. przy założeniu że masz podobnie skonfigurowanego: - wchodzisz na tabelę - dajesz 'struktura' - zaznaczasz wszystkie wiersze (kolumny) - dajesz 'Jednoznaczny' - jeśli są zduplikowane wiersze to mysql zwróci błąd - #1062 - Duplicate entry 'pierwszakolumna-drugakolumna' for key 1 - w przeciwnym wypadku doda indeks jednoznaczny na wszystkich kolumnach i już nigdy wiersze ci się nie zduplikują ![]() No tutaj problem że tych wierszy jest blisko 1000 i mają prawo się duplikować. Chciałem wychwycić same duplikaty żeby je zweryfikować (niekoniecznie usuwać). ___ Coś takiego chyba nie będzie działać?
Użyłem jeszcze tego
Jeżeli rozumiem, to dostałem tabelę z nazwiskami i ich ilościami w bazie. Ale chciałbym żeby przy tym były jeszcze te standardowe opcje - edytuj, uuń itp Ten post edytował AddoN 1.05.2013, 11:18:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sory za całkowitą zmianę mojego posta, dopiero po paru minutach zorientowałem się że można to przecież zrobić o wiele prościej.
Niestety widzę że nie odświeżyłeś strony po mojej edycji. Spróbuj sposobu z indeksem unikatowym. Ten post edytował timon27 1.05.2013, 11:18:26 |
|
|
![]()
|
|
Sory za całkowitą zmianę mojego posta, dopiero po paru minutach zorientowałem się że można to przecież zrobić o wiele prościej. Niestety widzę że nie odświeżyłeś strony po mojej edycji. Spróbuj sposobu z indeksem unikatowym. Znalazło jeden duplikat, a ich jest znacznie więcej ;] Póki co bawię się coutem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 4 Dołączył: 11.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jeszcze taki bajer jak DISTINCT możesz dać DELETE FROM tabela WHERE id NOT IN (drugi select) gdzie drugi select pobiera wyłączeni nie-duplikaty.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 27.11.2012 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:57 |