![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
wczoraj postanowiłem nauczyć się JavaScript i mam już problem... Chcę by w polu tekstowym był napis imię, a po kliknięciu w to pole ma znikać. Gdy kliknę gdzieś obok i zostawię puste pole tekstowe napis "imię" ma wracać i dodatkowo ma wyskakiwać błąd "Uzupełnij pole imię".
Można powiedzieć, że to co jest powyżej działa, ale połowicznie. Za pierwszym razem jak kliknę w pole tekstowe napis "imię" znika, następnie zostawiam pole puste klikając gdzieś obok i poprawnie wyskakuje komunikat "Uzupełnij pole Imię", oraz wyraz "imię" wraca do pola tekstowego. Gdy drugi raz zaznaczę pole tekstowe i coś wpiszę komunikat o błędzie znika prawidłowo, ale gdy znów zostawię pole tekstowe puste to komunikat o błędzie już się nie pojawia. Nie wiem też dlaczego nie działa mi parentNode.removeChild. Tak jakby zmiennej errorImie nie wykrywało? Jeszcze jakieś takie dziwadło chciałem żeby zadziałało, ale niestety:
Proszę o pomoc, bo nie ogarniam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat wczoraj postanowiłem nauczyć się JavaScript i mam już problem... Chcę by w polu tekstowym był napis imię, a po kliknięciu w to pole ma znikać. do tego nie trzeba JavaScriptu, dajesz po prostu atrybut placeholder: <input type="text" placeholder="imię" /> i masz. Cytat Gdy kliknę gdzieś obok i zostawię puste pole tekstowe napis "imię" ma wracać i dodatkowo ma wyskakiwać błąd "Uzupełnij pole imię". wrzuć to na jsfiddle.net, bo tak ciężko sobie wyobrazić, a nie chce mi się (i chyba nie tylko mi) kopiować kodu do notatnika i odpalać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod http://jsfiddle.net/fLczq/ Pomóżcie ![]() e: To przecież podstawy. Nikt nie jest w stanie powiedzieć mi co robię źle i jak to poprawić? Ten post edytował markez07 30.04.2013, 18:23:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak spróbuj: http://jsfiddle.net/fLczq/1/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:39 |