![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam Wielkie Zgromadzenie
![]() Mam takie pytanie jak jest lepiej zrobic system logowania usera?? moze inaczej trzymanie go jako zalogowanego? ![]() na sesjach czy na ciasteczkach? ![]() jak wiadomo sesie roznie dzialaja na roznych serwerach chodzi mi tu o czas sesji wolal bym uniknac czegos takiego jak user dokonuje zmian na koncie i sesja wygasnie ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2004 Skąd: niepowiem :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz sam zbudowac mechanizm sesji i sam ustalic kiedy sesja mija
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
W sessji zalogowanie dane (hasla itp) a w cookie id i haslo w md5 zeby ew w braku sesji sprawdzal czy ma cos w cookie i czy to sa poprawne dane i dodalal spowortem do sessji reste
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przechowywanie id i hasła w ciasteczku jest niebezpieczne - jeśli ktoś dobierze sie do ciastka i już jest zalogowany!
poza tym hasha md5 łatwo złamac - wystarczy brute-force albo jakiś słownik... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja przechowuje nazwę użytkownika i hasło w sesji a cookies wykorzystuje autologin (wartość 0 lub 1), co do id to nie wykorzystuje tego (ja rozpoznaje wg nazwa_uz)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:34 |