![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przyklad z ksiazki. po zakomentowaniu pierwszych zmiennych jak widac w kodzie, skrypt nie dziala tak jak trzeba,. poprostu nie dziala uwierzytelnianie http. pokazuje sie monit o podanie usera i hasla ale jest zawsze zle. w innym skrypcie tez to nie działało.
co jest grane ?
czy to jest dobry sposób autoryzacji ? jakie są lepsze ? Ten post edytował a79rtur 5.10.2004, 21:58:45 -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::.. www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2004 Skąd: Taka wiocha koło Cieszyna :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co to jest $PHP_AUTH_USER
![]() ![]() ja robie uwierzytelnianie podobnie jak ty ( z tym ze dane do autoryzacji przesyłam przez formularz (POST) ) ,a potem mam kontrole sesji (wygodne to ) http://pl2.php.net/manual/pl/ref.session.php A co do twojego kodu - to moze tak : Formularz WWW
a skrypt do logowania (auth.php)- na bazie twojego
i teoretycznie powinno zadzaialac -------------------- "Nemo Sine Vitiis Est" - Ktoś tak kiedyś powiedział... i miał rację.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki działa
![]() j00seph: co miales na mysli pisząc "...,a potem mam kontrole sesji (wygodne to )" .chodzilo ci o to ze są zmienne sesyjne, w ktorych są jakby co dane usera i skrypt jak je potrzebuje to sobie pobierze ? -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::.. www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2004 Skąd: Taka wiocha koło Cieszyna :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie o to chodzi
dajesz nazwe zalogowanego usera do zmiennej sesyjnej, dzięki temu zyskujesz możliwość kontroli na innych stronach/podstronach Prosty przykład : Działasz na php+mysql masz skrypt do wywalania rekordów z bazy danych, nazwijmy ten skrypt usun.php , a wywołuje się go z formularza, lub normalnie jako linka - podając jako parametr id nr. rekordu który chcesz usunąć z bazy lub
To w skrypcie tym(lub przed jego wywolaniem) musisz sprawdzac czy uzytkownik jest zalogowany, i tylko zalogowany user moze odpalic skrypta, inaczej każdy burak co ci wejdzie na stronke mógłby ( wywołując z paska adresu usun.php?id= ) pousuwać ci dane - i po to właśnie jest sesja ![]() -------------------- "Nemo Sine Vitiis Est" - Ktoś tak kiedyś powiedział... i miał rację.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 20:11 |