![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zastanawiam się nad jedną rzeczą, mianowicie chcę stworzyć system głosujący coś jak "lubię to" na facebooku.
co było by lepsze przy założeniu, że mam taką strukturę bazy danych: mp3 id id_list plus - 1;2;3;4;5;6 minus - 7;8;9;10 gdzie 1;2;3 to id_user, który głosuje. Minus w przypadku "Nie lubienia" lub informacji, że kiedyś to lubiał --------------------- Co jest lepsze? Taka jak wyżej, czy ta poniższa, jeżeli chodzi o szybkość i optymalizację. like id id_mp3 data id_user Co będzie szybsze i lepsze? Załóżmy, że drugą metodą mogę połączyć śmiało JOINEM i sumować like, ale jak będzie ich setki tysięcy to jak to będzie wyglądało ? A może ktoś zna lepszy sposób na takie rozwiązanie? Ten post edytował maniek.kos 24.04.2013, 17:15:22 -------------------- Uczę się :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie... Tak jest bardzo źle (Pierwszy sposó
![]() To będą 2 tabele (user i likes) + tabela łącząca dla relacji wiele do wielu. Poczytaj o tym. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Druga opcja.
W związku z tym co napisałeś Cytat ale jak będzie ich setki tysięcy to jak to będzie wyglądało Wyobrażasz sobie rekord z setką tysięcy id'ków podzielonych średnikiem? Zrób tak jak w drugiej opcji na silniku Archive i oszczędzisz sobie nieco serwer ![]() -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie stworzę osobną tabelę do lajków
![]() -------------------- Uczę się :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:37 |