![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, otóż spotkalem się właśnie z dziwnym problemem.. Próbowałem na wiele sposobów, jednak bezskutecznie.
Pytanie brzmi, dlaczego w żaden sposób w tym ifie nie widzi zmiennej $bla ? Próbowałem już na wiele sposobów, czy to przez global, czy normlanymi zmiennymi, to jednak ciąglę nie mogę odwołać się do zmiennej Jakieś propozycje ? Ten post edytował bladykiel 22.04.2013, 23:39:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej coś w ten sposób. http://www.roseindia.net/tutorial/php/php-...les-global.html http://forum.codecall.net/topic/35041-howt...obal-variables/ Tutaj jeszcze znalazłem jakieś informacje, które mogą Ci się przydać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o rozwiązania z linków, robiłem już to wcześniej, również nie działa.
Natomiast odnośnie var_dump($GLOBALS['bla']), oczywiście stosując go w pierwszym ifie zwraca to co miał zwracać. Natomiast gdy stosuję go w ifie drugim nie zwraca już niczego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co zwraca $action?
Może po prostu ten warunek nigdy nie zostaje spełniony? |
|
|
![]()
|
|
masz napisane. jesli klikniesz w TAK ma sie wykonac if z action=="tak". Co więcej, wykonuje się on, tyle że nie widzi zmiennych. Co również masz tu napisane:
dla uproszczenia $main_content to tak jakby echo. bo wywołaniu się tego ifa, wyświetla "text " i tyle. Zmiennej jakby nie było. Ten post edytował bladykiel 23.04.2013, 00:04:37 |
|
|
![]()
|
|
Hmmm a próbowałeś zamiast
if (...) zrobić elseif (...)? |
|
|
![]()
|
|
Owszem, aczkolwiek nie składnia jest problemem, gdyż w innym przypadku, wszystko działa bez zarzutu.
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem wstępnie:
I muszę Ci powiedzieć, że w obu przypadkach, gdy $action jest puste '' lub 'tak' zwraca coś. Więc jeden i drugi warunek działa. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No to zostaje mi tylko postawić na to, że z formularza masz coś nie tak, a tego nie podałeś.
Zawsze powinieneś też sprawdzić co zwraca sama tablica $_POST. W tym celu: var_dump($_POST); |
|
|
![]()
|
|
Niestety, tu także się mylisz. Gdyby było coś źle napisane, to w pierwszym ifie, odwołując się do zmiennej $bla nie zwróciło by prawidłowej wartości, a jednak ją zwraca.
|
|
|
![]()
|
|
Dobra, to pokaż więcej kodu i będziemy sprawdzać co tam masz takiego.
Najlepiej wydziel tylko formularz + php. |
|
|
![]()
|
|
Sam formularz w najprostszej psotaci wygląda tak:
Z kolei najprostszy przykład miejsca wysłania formularza miałeś podany w pierwszym poście. Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
![]() Tyle postów w tym prostym temacie... Przecież o to: if($action=="tak") jest odpalane gdy ktoś kliknie na linka $main_content.= '<br><a href="?subtopic=sprzedaj&action=tak">Tak </a>'; No a przecież klikając na linka nie przesyłacie zadnych danych postem, wiec o to: $GLOBALS['bla']=$_POST['koszt']; logiczne ze bedzie mialo pustą wartosc bo POST nie istnieje.... GLOBALS działa w ramach jednego ządania. Jak chcesz dane przekazywać między żadaniami to masz używać sesji. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dobrze, tylko jest taki problem
![]() Zmienna w pierwszym ifie dziala, i pomimo tego, że wartość $_POST['koszt'] została przypisana NORMALNEJ zmiennej, drugi if jej nie widzi. przykladowo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
I ze niby oba IFy wykonują się w jednym żądaniu??
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od podstaw:
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Formularze Nie rozumiem dlaczego uznałeś że &action jest równie $action. Wypadałoby to ustalić
A pierw sprawdzić czy formularz w ogóle został wysyłany i czy zmienne istnieją przez isset -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
1. if wykonuje się, gdy wyślemy formularz z innej podstrony. Natomiast drugi, gdy klikniemy na link "TAK".
Jednak, o ile rozumiem dlaczego global moze nie dzialać, nie mogę zrozumieć, dlaczego normalna zmienna nie chce dzialac. $up, jak już mowiłem, jest to NAJPROSTSZY przykład ilustrujący ten przykład ![]() Ten post edytował bladykiel 23.04.2013, 10:33:43 |
|
|
![]()
|
|
Rany julek.... przecież w pierwszym moim poście w tym temacie właśnie dokładnie to ci wyjaśniłem.... przeczytaj ten post jeszcze raz....
ps: przenosze na przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$up, jak już mowiłem, jest to NAJPROSTSZY przykład ilustrujący ten przykład ![]() Masło maślane. Przecież robisz jakąś kompletną bzdurę jeśli chodzi o przesył danych. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:56 |