![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie - jak będzie wyglądało zapytanie do bazy danych w pdo takie jak poniżej?
szukam od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć... -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę mi się wierzyć, że nie znalazłeś np. http://wiki.hashphp.org/PDO_Tutorial_for_MySQL_Developers
-------------------- |
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
Temat: PHPMySQLPrawidlowo wyswietlana strona dziwne zrodlo strony
Kolega który mi pomagał, ma w podpisie link do swojego artykułu w temacie pdo, jak dla mnie rewelacyjnie napisany, lepiej niż na wikibooks ![]() Pozdrawiam. Andrzej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
hmm, Andrzej.W. czytałem ten artykuł, jednak tam jest jak wyciągnąć tylko jeden element z bazy, a ja bym potrzebował cały rekord... może ktoś mi powiedzieć, co mam tutaj źle?
-------------------- |
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
Kod while($row = $stmt -> fetch()){ echo '<option>'.$row['cost_category_id'].'. '.$row['cost_name'].'</option>'; Gdzie poszczególne row, to kolejne wartości całego rekordu. To przykład z mojego selecta. Jak dla mnie powinieneś zliczyć ilość rekordów, wstrawić do zmiennej i podać jako argument w pętli. Ten post edytował Andrzej.W. 22.04.2013, 19:34:14 |
|
|
![]()
|
|
Przecież to bez sensu.. ja chcę pobrać tylko jeden rekord, jakbym miał pobierać wszystkie rekordy później filtrować to w pętli to już bym wolał skorzystać ze zwykłego query, myślę, że na pewno da się to jakoś pobrać w pdo, tylko jeszcze nie wiem jak :/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pdo->fetchAll()[0]
|
|
|
![]()
|
|
już jestem blisko, błędów nie ma, ale zmienna $this->wynik jest pusta a nie powinna być..:/
-------------------- |
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
Żle zrozumiałem Twój pierwszy post. Małe ups. A to zapytanie sprawdzałeś w sql'u ? Może jeszcze jestem amator ;p, ale ta gwiazdka mi tam nie pasuje.
![]() Poza tym tutaj brakuje jeszcze Kod execute(); samo prepare nie wykonuje zapytania. To samo w pierwszym przykładzie. prepare() służy przygotowaniu zapytania. Pozdrawiam. Ten post edytował Andrzej.W. 22.04.2013, 21:50:10 |
|
|
![]()
|
|
ehh... mam coś takiego:
i błąd:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak na moje to chyba tak powinno być, ale mogę się mylić:
-------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
niestety nadal nie to... podam obecny kod calej funkcji:
Ten post edytował miras 1.05.2013, 12:31:10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że jestem autorem przytoczonego artykułu chętnie wysłucham zawsze co tam jest źle
![]() Teraz tak. W zapytaniu masz SELECT imie, telefon * co jest nieprawidłową składnią. Gwiazdka wybiera wszystkie kolumny albo decydujesz się które podać (czyli imie, telefon). Wykonujesz prepare więc zamiast email='{$this->email}' zrób email = ? i do tego podstaw $this->email. Jak zerkniesz w dokumentację http://www.php.net/manual/pl/book.pdo.php zobacz że masz kilka metod -fetchAll, fetch, fetchObject, fetchColumn. execute() jest metodą PDOStatement więc nie możesz ot tak wrzucić jako funkcję PHP. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wrzucam całą klasę, pomimo tylu podpowiedzi nadal nie mogę zrozumieć jak to powinno być..
blad:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
raczej mały skrypt płatności
![]() irytuje mnie to trochę, temat sie juz ciagnie tyle czasu i jestem odsylany to poradnikow to do manuala, a ja potrzebuję się tylko dowiedzieć jak ten parametr:
mam wprowadzać do zapytania... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 22 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam tutaj masz link do gotowej klasy może to ci pomoże żeby to lepiej zrozumieć class pdo
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:44 |