![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Posiadam dziwne zawikłanie w pobieraniu polskich znaków z bazy. Mam taki kod:
Nie pobiera mi polskich wyznaczków, więc zacząłem szukać na tym forum rozwiązania:
I tu jestem w kropce bo obydwa sposoby nie pomagają. Pozdrawiam Ten post edytował Kleryk 22.04.2013, 13:14:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kilka pytań:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. W bazie są normalne polskie znaki
2. Tak baza ma UTF-8 3. Tekst też jest w UTF-8 (Korzystam z Notepada++) Pozdrawiam |
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ja wczoraj się biłem z takim problemem. Pobierałem sobie nazwy do formularza rozwijalnego. Wszystko na stronie normalnie z polskimi znakami się wyświetlało, a w menu rozwijalnym same znaki zapytania i krzaczki. Nie wiem ogółem skąd ten problem.
Dodanie parametru encoding w połączeniu, też nie zadziałało. Moje połączenie do selecta wygląda tak, Kod $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname='basename;', 'root', 'hasło', array(PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND => "SET NAMES utf8") ); znalazłem na necie wczoraj i dodałem tylko ten fragment: Kod array(PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND => "SET NAMES utf8") Też sprawdzałem czy ide jest na utf-8 i baza itd, próbowałem różnych rzeczy, ale to zadziałało. Pozdrawiam. Andrzej. Ten post edytował Andrzej.W. 22.04.2013, 17:38:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. W bazie są normalne polskie znaki 2. Tak baza ma UTF-8 3. Tekst też jest w UTF-8 (Korzystam z Notepada++) Pozdrawiam Zapytałem jeszcze o "Czy kodowanie strony na jakiej wyświetlasz ten tekst również jest w UTF8?" czyli czy dodałeś taki tag?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2012 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może ci to pomoze ale kiedyś miałem ten sam problem.
I wymyśliłem rozwiazanie po przeoraniu forum:). moze mój kod będzie pomocny.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 02:43 |