![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuję pomocy, jak wydostać z kodu HTML interesujące mnie dane. Otóż pobieram stronę www, za pomocą wget, teraz chciałbym obrobić ten pliczek i wydostać z niego opis produktu, aktualną cenę oraz dostępność. Jako, iż produktów jest 13000 ręczne dodawanie odpada. Próbowałem grep'a jednak on jedynie pokazuję mi linijkę w której jest dany wyraz. Początek jest, jednak teraz potrzebuję pomocy, co dalej jakich narzędzi? Chciałbym do tego nie mieszać PHP i zrobić to za pomocą samego BASH'a. Nigdy wcześniej nie używałem wyrażeń regularnych, a jak już to tylko przykładów z internetu.
PS. Mam nadzieję, że nikt mnie nie wygodni z forum za taki temat na takim forum ![]() Pozdrawiam. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 20 Dołączył: 12.12.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś na wzór tego. Ten post edytował Helid 21.04.2013, 19:15:27 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w czystym Bashu pewnie można by użyć awk, taka ni to komenda, ni język. Nie wiem jak działa, ale kiedyś za pomocą googla coś mi się udało zrobić w tym więc chyba nie jest trudne.
Albo w PHP, za pomocą klasy DomDocument:
a potem w zmiennej $lista masz już ładnie ułożoną tablicę sparsowanych danych. Możesz je np. wylistować i dalej coś z nimi robić, np.:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:46 |