Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Podstawy obiektowego ACL
Mefiuu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Zwracam się do Was z prośbą o porady. Planuję stworzyć portal, ma być dość rozbudowany. Zastanawiałem się jak stworzyć listę ACL, czytałem nieco w sieci na ten temat, ostatecznie skrobnąłem taki kawałek kodu:

1. public function check($group_id) {
  2. $stmt = $this->pdo->query("SELECT * FROM groups WHERE group_id='$group_id'");
  3.  
  4. $this->privilages = $stmt->fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
  5.  
  6. $stmt->closeCursor();
  7.  
  8. return $this->privilages;
  9. }

Jest to funkcja zawarta w klasie, jako parametr przekazuję $_SESSION['group_id'], które przypisuję sobie podczas logowania. Po wykonaniu takiego skryptu w tablicy mam zawarte wszystkie uprawnienia dla grupy. W tabeli to wygląda mniej więcej tak:

grupa | NA | WW | EA |
===============================
Administratorzy | 1 | 1 | 1 |
--------------------------------------------------------
Moderatorzy | 1 | 0 | 1 |
--------------------------------------------------------
Użyszkodnicy | 0 | 0 | 0 |
===============================

Jak widać, nagłówki odpowiadają za poszczególne prawa. 1 logiczna ma dostęp, 0 nie ma. Przypuśćmy że chciałbym dla użytkowników ustalać menu:

1.  
  2. echo "<a href='#'>Dodaj plik</a>"; //dostępne dla wszystkich
  3. if ($login->privilages['NA'] == 1) echo "<a href='#'>Nowy artykuł</a>"; // dostęp dla Adminów i Moderków
  4. if ($login->privilages['WW'] == 1) echo "<a href='#'>Wyślij wiadomość</a>"; // Dostęp tylko dla Admina
  5. if ($login->privilages['EA'] == 1) echo "<a href='#'>Edytuj artykuł</a>"; // Dostęp dla Admina i Moderka
  6.  

Moje pytanie jest takie. Zakładając (przy najlepszych wiatrach), że będę miał w bazie wielu użytkowników (liczmy kilkanaście tysięcy), czy to BĘDZIE WYDAJNE ? Nie wiem jak inaczej można byłoby to rozwiązać, to rozwiązanie wydaje mi się całkiem sensowne, ale proszę o poradę bardziej doświadczonych użytkowników.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:30