![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WItam wszystkich!
Zazwyczaj nie piszę, tylko szukam do skutku, ale chyba nie tym razem ![]() Chciałem zrobić prostą animację "celownika". Pozioma i pionowa linia (divy) najeżdżają spoza strony, tak by ich punkt przecięcia znalazł się w odpowiednim miejscu. Realizuję to przez zmianę pozycji margin w JS. Problem pojawia się taki, że linie mają przecinać całą stroną, więc pozioma ma mieć szerokość względem body 100%, a pionowa wysokość 100%, jednak punkt ich przecięcia ma być względem diva z logo, a ten na różnych rozdzielczościach będzie miał różną wartość margin-left. Nie mogę ruszać tymi liniami poziomu diva body, bo nie dam rady przeciąć ich w odpowiednim miejscu gdy szerokość strony będzie różna. Nie dam rady także ich uruchomić z poziomu diva z logo, bo długość (pionowej) i szerokość (poziomej) dostosują się tylko do wielkości diva z logo, a ja potrzebuję, żeby za niego wychodziły. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem. Zamieszczam fragmenty kodu. Problem by znikł gdybym wiedział jak zrobić tak, żeby te linie mogły mieć rozmiary większe od kontenera w którym się znajdują lub gdyby ich pozycja margin mogła być ustalana względem innego diva niż ten w którym się znajdują. JS:
HTML: CSS:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby linie wchodziły poza diva zarówno #content jak i #logo musisz usunąć position: relative, a żeby linie przecięły się w odpowiednim miejscu proponuję określić dany punkt według całej strony - można się przy tym posłużyć położeniem diva #logo [offset()] po czym ustawić linie w danym położeniu za pomocą wartości left i top
Ten post edytował puz219 21.04.2013, 12:16:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:23 |