![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 2 Dołączył: 15.12.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam taką tabelkę
i w tej tabelce jest kod phppl_ScBKn i teraz powinien się wyświetlić formularz i w nim coś takiego: Wpisz użytkownika: TUTAJ POLE TYPU TEXT Wpisz kod: TUTAJ POLE TYPU TEXT i teraz niech skrypt sprawdzi czy kod który został wpisany do drugiego pola istnieje i jeżeli istnieje i w statusie jest 0 to robi się zapytanie
oraz
oraz wyskakuje napis "Konto TUTAJ NAZWA zostało doładowane 5 punktami!" Jeżeli kod istnieje ale w statusie jest 1 to wyskakuje błąd np. "Ten kod został już wykorzystany". Jeżeli kod nie istnieje w bazie wyskakuje "Kod nie istnieje" Czy da się coś takiego zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 2 Dołączył: 15.12.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Da ![]() --- Czy jest ktoś w stanie poprawić mi ten kod?
proszę nie patrzeć na komentarze w kodzie ;p @refresh Ten post edytował Killerek 17.04.2013, 16:02:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co poprawić?
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
ten mój kod ponieważ coś on mi nie chce działać ;/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego nie chce działać ? Jeśli są błędy to pokaż je tutaj.
Po pierwsze powinieneś zadeklarować $blad przed zapytaniem do bazy
Po drugie nie podoba mi się to +20 przy UPDATE, jeśli wartość w `plus` musi być zwiększona o 20 to zmień na oczywiście pod warunkiem że `plus` jest typu int lub podobne. Ten post edytował _Borys_ 18.04.2013, 14:20:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$wynik = mysql_query("SELECT * FROM $tabela WHERE kod='$kod'");
if (mysql_num_rows($wynik) == 1) { $blad++; echo '<div class="msg error">Podany kod został już aktywowany!</div>'; } //.... if ($blad == 0) { $wynik = mysql_query("UPDATE $tabela SET `status`= `1` WHERE `kod`='$kod'"); Chyba widzisz swój błąd? Ten post edytował CuteOne 18.04.2013, 14:24:50 |
|
|
![]()
|
|
Wynalazłem coś takiego:
ale nie wiem jak zrobić, żeby sprawdzało czy istnieje użytkownik o id $id. i jeżeli istnieje to dopiero się dodają punkty i zmienia status kodu na 1. Pomozecie? Ten post edytował Killerek 18.04.2013, 15:51:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ty mówisz poważnie?
to niby co ta linijka robi? a w tej dodaj jeszcze w zapytaniu `id`='$id' bo pewnie o to ci chodziło ![]() |
|
|
![]()
|
|
ty mówisz poważnie? to niby co ta linijka robi? a w tej dodaj jeszcze w zapytaniu `id`='$id' bo pewnie o to ci chodziło ![]() Ta linijka dodaje plusy. Tutaj nie mogę dodać np. WHERE kod='$kod' and id='$id' and status=0 ponieważ id znajduje się w innej tabeli kody są w codes a id od usera w tabelce uzytkownicy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ale nie wiem jak zrobić, żeby sprawdzało czy istnieje użytkownik o id $id. i jeżeli istnieje to dopiero się dodają punkty i zmienia status kodu na 1. no przecież z tego co zrozumiałem to o to Ci chodziło? tu przeciez jest że update następuje jeśli istnieje id ![]() ![]() ![]() Ten post edytował com 18.04.2013, 16:01:57 |
|
|
![]()
|
|
no przecież z tego co zrozumiałem to o to Ci chodziło? tu przeciez jest że update następuje jeśli istnieje id ![]() ![]() ![]() Problem mam z tym, że jeżeli wpisze kod ale nie wpisze id to i tak zapytanie z zmiana statusu z 0 na 1 się wykona. --- Lista kodów tutaj http://www.panel.freeads.ct8.pl/ Ten post edytował Killerek 18.04.2013, 16:25:27 |
|
|
![]()
|
|
no to własnie Ci to napisałem, dlatego musisz dodać w tebeli komórke w ktrórej bedziesz przechowywał id użytkownika do którego dany kod należy, i jesli bedzie sie on zgadzał to wtedy kod sie wykona
![]() ![]() ![]() Ten post edytował com 18.04.2013, 16:37:46 |
|
|
![]()
|
|
no to własnie Ci to napisałem, dlatego musisz dodać w tebeli komórke w ktrórej bedziesz przechowywał id użytkownika do którego dany kod należy, i jesli bedzie sie on zgadzał to wtedy kod sie wykona ![]() ![]() ![]() Rozumiem o co ci chodzi ale mi chodzi o takie coś jak "Kto pierwszy ten lepszy" czy kto użyje tego kodu jako pierwszy to jemu doda te plusy. Coś jak craftserve na facebooku daje daną ilość kodów i kazdy z nich tworzy serwer. A mi chodzi o to samo tylko że u mnie ma dodawać te plusy... Istnieje jakiś inny sposób na to? Chodzi mi oto że żaden kod nie ma być przypisany do usera tylko kazdy sobie moze uzyc go. Ten post edytował Killerek 18.04.2013, 16:48:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Killerek) Rozumiem o co ci chodzi ale mi chodzi o takie coś jak "Kto pierwszy ten lepszy" czy kto użyje tego kodu jako pierwszy to jemu doda te plusy. Cytat(Killerek) Chodzi mi oto że żaden kod nie ma być przypisany do usera tylko kazdy sobie moze uzyc go. Chłopie zdecyduj się w końcu. com podał Ci rozwiązanie, wystarczy że je zaimplementujesz. Ten post edytował !*! 19.04.2013, 08:19:19 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:43 |