![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czytam manuala, ale chyba nie rozumiem przekazu... Z opisu wynika, że funkcja http://www.php.net/manual/en/function.shuffle.php miesza kolejność elementów tablicy ["This function shuffles (randomizes the order of the elements in) an array."], natomiast zwraca TRUE lub FALSE zamiast samej tablicy?? Dlatego takie coś zwróci TRUE zamiast nowej, pomieszanej tablicy: OCB? Pozdr. // E: jak zwykle zaraz po napisaniu posta doznałem olśnienia. Oto jak to powinno wyglądać: Ten post edytował colachips 16.04.2013, 12:01:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo tak działa funkcja. Zwraca bool, żebyś wiedział czy się udało pomieszac, czy nie
![]()
Masz wersję taką jak chcesz ![]() Ten post edytował matiit 16.04.2013, 11:53:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przecież masz jak wół napisane: zwraca TRUE lub FALSE.... To nie zwraca tablicy....
Do tego masz przekazać tablicę w postaci zmiennej, a nie range..... wówczas po wywolania tej funkcji w twojej zmiennej będzie zmieszana tablica. Ale to wszystko masz opisane i pokazane na przykladzie w manualu... Cytat jak zwykle zaraz po napisaniu posta doznałem olśnienia. Oto jak to powinno wyglądać: Też mi olśnienie.... dokładnie tak masz podane w manualu.... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, ok dzięki
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat wiem że wystarczy, że napiszę posta i zaraz wpadnę na rozwiązanie... To może zamiast lecieć na forum leć do manuala. Wyjaśniam ci, że rozwiązanie na które rzekomo "wpadłeś" masz czarno na białym podane w manualu....http://php.net/manual/en/function.shuffle.php Cytat <?php $numbers = range(1, 20); shuffle($numbers); foreach ($numbers as $number) { echo "$number "; } A znajduje się ono tuż pod wyjaśnieniem, że funkcja zawsze zwraca TRUE lub FALSE.... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Przecież napisałem, że wiem że jest w manualu
![]() ![]() Problem rozwiązany, dziękuję za uwagę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 59 Dołączył: 16.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam zakładam, że puchatek po prostu dobrze szuka zanim zapyta na forum
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 17:26 |