![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2010 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam w bazie następujące kolumny: id_wyswietlania | id_artykul | ip | data_dodania Do kolumn dane wprowadzane są automatycznie (zależność jest tylko w kolumnie id_artykul - dodawane jest id danego artykułu). Nie wiem jak zliczyć id_artykul o takich samych wartościach nie wpisując np. WHERE id_artykul=5. Dobrze jakby zliczył je i wyświetlił powiedzmy 5 rekordów z największą ilością o tej samej wartości np. 5 wraz z numerem id_artykul. Jakieś pomysły? |
|
|
![]() |
--amii-- |
![]()
|
Goście ![]() |
SELECT id_wyswietlania, COUNT (id_artykul) FROM table_name HAVING COUNT(id_artykul) > 4 GROUP BY id_wyswietlania
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2010 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HAVING COUNT - Nie o to mi chodziło
![]() Udało mi się zrobić coś takiego: SELECT id_artykul, COUNT(id_artykul) FROM wyswietlenia GROUP BY id_artykul DESC LIMIT 5 Działa tak jak chciałem, czyli zlicza ile jest rekordów z wartościa np 5, 4, 11, 456... Teraz mam problem z posortowaniem pięciu najwyższych wyników zaczynając od największego. Ponieważ kod na górze sortuje według id_artykul a nie poprzez wyniku dodawania. Jakieś pomysły? -- edit Po wielu próbach udało mi się posortować malejąco zliczone rekordy o jednej tej samej wartości. Kod wygląda następująco: SELECT id_artykul, COUNT(id_artykul) FROM wyswietlenia GROUP BY id_artykul ORDER BY COUNT(id_artykul) DESC LIMIT 4 Może komuś się przyda. Temat można zamknąć. Ten post edytował straku 16.04.2013, 08:32:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:12 |