![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na windowsie 98 mam zainstalowane Apache 1.3.29 php 4.3.4 i MySQL 4.0.20d. Nie mogę skonfigurować php tak abym mógł połączyć się z bazą MySQL. We wszystkich kursach pisze że należy usunąć średnik z przed linijki extension=php3_mysql.dll w pliku php.ini lecz ta linijka nie istnieje a gdy ją dodam to php się zawiesza. Bez tej linijki wyświetla mi się błąd
Kod „Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'admin@localhost' (Using password: TAK) in c:\usr\strona\mysql\index.php on line 3” mimo że hasło i login są wpisane dobrze. Bardzo poroszę o pomoc P.S. Przepraszam jeśli to już gdzieś było ale ja nie znalazłem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj phpDEV, tylko ściągnij wersję do swojego systemu. Instalacja polega na rozpakowaniu plików.
Oczywiście, później konfigurujesz wg własnych potrzeb, np: hasło do baz danych. -------------------- Pozdrawiam, SamoChwała
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A skąd mogę go ściągnąć? Na czym polega jego działanie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odchacz wyszystkie linijki w EXTENSIONS mające w nazwie "sql" lub "msql". Ja tek robiłem i zawsze mi chodziło. A propos: Jeśli masz na localhoście użyj użytkownika "root" bez hasła...
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co wiem to obsługa mysql'a jest wbudowana w php4
a to: Kod extension=php3_mysql.dll z pewnością się tyczy wersji 3 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat z tego co wiem to obsługa mysql'a jest wbudowana w php4 Obsługa mysql jest zarówno w php3 jak i php4. |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Vert: pisze o obsłudze wbudowanej, w php3 musiałeś w php.ini odkomentować linie
Ten post edytował bela_666 4.10.2004, 20:36:22 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat w php3 musiałeś w php.ini odkomentować linie A w php4 może nie? |
|
|
![]()
|
|
Gdy odhaczyłem wszystkie linijki w extensions przy ładowaniu strony php mi się zamuliło tak że musiałem je ręcznie wyłączyć
![]() Kod Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'admin@localhost' (Using password: TAK) in c:\usr\strona\mysql\index.php on line 3 A przy włączonym: Kod Warning: mysql_connect(): Can't connect to MySQL server on '127.0.0.1' (10061) in c:\usr\strona\mysql\index.php on line 3 Czyli wychodzi że łączy się z bazą ale ta odrzuca hasło mimo ze jest podane dobrze. |
|
|
![]()
|
|
A spróbuj dać usera "root" i bez hasła.
|
|
|
![]()
|
|
Już wiem o co było nie tak. W php.ini było ustawione było domyślne hasło. Usunąłem te pozycje usera dałem roota i działa. Tha all.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:14 |