![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytania:
1. Jak można zrobić (moze byc w php) program (skrypt), który pobierze (wejdzie) na strone sprawdzi w źródle czy jest tam okreslony znacznik (fragment tekstu). 2. Później całość (strone,jeden znacznik,drugi znacznik (bo skrypt powinien pobierac dwa znaczniki)) zapisze do pliku. PS Nie wiem czy dość dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi, ale mam nadzieje, że rozumiecie. Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozna by zastosowac funkcje fopen() i pobrac caly plik przez podanie sciezki jako http://... A potem wyszukac w pobranym tekscie dany string i jezeli zostanie znaleziony to zapisac text do pliku
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli chcesz pobrac strone i zamienic literki a na o to powinienes zrobic to przez fopen()
Jezeli chodzi o uzywanie "szablonow" z layoutem strony, to mozliwosci jest wiecej ... mozna uzyc na przyklad funkcji XSLT. Wiec co dokladnie chcesz zrobic? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi oto żeby mieć taką prosta wyszukiwarke. Na stronie wpisywało by się adres swojej strony i naciskało zarejestruj i wtedy php by wchodziło (otwierało) plik (stronę) i pobierało <META NAME="Keywords" CONTENT="cos,tam,cos tam"> i <META NAME="Description" CONTENT="Jakis opis!"> i zapisywało do pliku (z którego by wyszukiwarka (skrypt wyszukujący) pobierał dane do wyszukiwania stron).
Z góry dzięki. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do odczytywania meta znacznikow uzyj funkcji get_meta_tags ()
Wiecej informacji o funkcji pod adresem: pl.php.net/manual/pl/function.get-meta-tags.php |
|
|
![]()
|
|
Cytat Do odczytywania meta znacznikow uzyj funkcji get_meta_tags ()
Wiecej informacji o funkcji pod adresem: pl.php.net/manual/pl/function.get-meta-tags.php Dzięki poszukam (sprawdze :wink: )! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłem manuala i nie rozumiem jak ta funkcja (get_meta_tags()) działa. Mógłbyś mi podać jakiś przykład zastosowania(jakiś fragment kodu, który by pobierał z jakieś strony meta tag)?
![]() Z góry dzięki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Kod Plik HTML:
... <meta name="keywords" content="jakis text"> <meta name="author" content="jakis autor"> ... Skrypt php: $meta_tags = get_meta_tags("jaksi_url/jakas_strona.html"); echo $meta_tags['keywords']; // Wynik: jakis text echo $meta_tags['author']; // Wynik: jakis autor |
|
|
![]()
|
|
Cytat Kod Plik HTML: ... <meta name="keywords" content="jakis text"> <meta name="author" content="jakis autor"> ... Skrypt php: $meta_tags = get_meta_tags("jaksi_url/jakas_strona.html"); echo $meta_tags['keywords']; // Wynik: jakis text echo $meta_tags['author']; // Wynik: jakis autor WIELKIE DZIĘKI :!: :!: :!: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kod Plik HTML: ... <meta name="keywords" content="jakis text"> <meta name="author" content="jakis autor"> ... Skrypt php: $meta_tags = get_meta_tags("jaksi_url/jakas_strona.html"); echo $meta_tags['keywords']; // Wynik: jakis text echo $meta_tags['author']; // Wynik: jakis autor wszystko niby fajnie, ale ta funkcja jest strasznie kulawa. Jezeli na stronie jest Keywords (z duzej litery) a w skrypcie dasz $meta_tags['keywords'] to qpa. odwrotnie oczywiscie tez Keywords. keywords, KEYWORDS ,KeYwOrDs - nie wiadomo jak pacjent to napisze ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Kod Plik HTML: ... <meta name="keywords" content="jakis text"> <meta name="author" content="jakis autor"> ... Skrypt php: $meta_tags = get_meta_tags("jaksi_url/jakas_strona.html"); echo $meta_tags['keywords']; // Wynik: jakis text echo $meta_tags['author']; // Wynik: jakis autor wszystko niby fajnie, ale ta funkcja jest strasznie kulawa. Jezeli na stronie jest Keywords (z duzej litery) a w skrypcie dasz $meta_tags['keywords'] to qpa. odwrotnie oczywiscie tez Keywords. keywords, KEYWORDS ,KeYwOrDs - nie wiadomo jak pacjent to napisze ![]() Też się o tym przekonałem (próbowałem nawet z if zrobić "zabezpieczenie" przed różnymi "rodzajami" keywords-ów) to "zabezpieczenie miało działać na zasadzie mniej więcej takiej: Gdy zmienna przyjmujaca keywords-y była pusta to zmieniał get_meta_tags() z "keywords" na "Keywords" ale to nie działało. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisalem cosik, poniwez na wyrazeniach regularnych nie znam sie zabardzo wiec poszedlem inna droga :wink:
FUNKCJA WYCIAGAJACA Z META TAG name i content: Kod function wybierz_meta_tagi($adres){
function wyczysc_tagi($arg){ $arg=str_replace(""","",$arg); $arg=str_replace("=","",$arg); $arg=str_replace(">","",$arg); return $arg; } $meta_tags=array(); $meta_tmp=""; $fp=fopen($adres,"r"); while($bf=fgets($fp,1024)){ $bf=strtolower($bf); if(substr_count($bf,"meta")!=0){ $meta_tmp.=chop($bf); } } fclose($fp); $meta_tmp=split("<",$meta_tmp); for($i=0;$i<count($meta_tmp);$i++){ if(eregi("name(.*) content(.*)", $meta_tmp[$i], $rgs)){ $rgs[1]=wyczysc_tagi(str_replace(" ","",$rgs[1])); $rgs[2]=wyczysc_tagi($rgs[2]); $meta_tags[$rgs[1]]=$rgs[2]; } } if(count($meta_tags)==0){ $meta_tags=FALSE; } return $meta_tags; } funkcja zwraca tablice asocjacyjna jesli plik zawiera meta tagi a jesli nie to zwroci nam FALSE meta tag musi zawierac name czyli tego tagu nie wezmie pod uwage: <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"> A tak mozemy to sprawdzic: Kod <?php
$tagi=wybierz_meta_tagi("http://ygreg.com/"); //----teraz zobaczymy co nam wydalo---/ if($tagi){ foreach($tagi as $k => $v){ echo "$k = $v <br>n"; } }else{ echo "BRAK"; } ?> -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ahhha i nie wazne czy tagi sa z malej czy z duzej czy nawet tak:
<MeTa NAME=author content=CASTOR> -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.08.2025 - 16:09 |