![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Wyobraźcie sobie Państwo, że mamy skrypt logujący. Jego działanie jest nieskomplikowane: 1. pole login i hasło -> zamiana hasla na md5 - porownywanie rekordow w bazie danych if pasuje - pokaz okienko "zalogowany okej" pobierz ciasteczka -> przekieruj na strone glowna i wypisz login if nie pasuje - pokaz okienko "nieprawidlowe logowanie" -> stop. Mamy sobie dwoch uzytkownikow: admin i demo. Haslo dla admin: admin Haslo dla demo: demo Loguje sie jako admin: 1. wypisuje okienko: "logowanie okej" 2. Pobiera ciasteczka 3. Przekierowuje na strone glowna 4. Status: niezalogowany Loguje sie jako demo: 1. wypisuje okienko: "logowanie okej" 2. Pobiera ciasteczka 3. Przekierowuje na strone glowna 4. Status: zalogowany Zdarzylo mi sie to tylko na 1 serwerze. Co to moze byc? Mnie nic ciekawego nie przychodzi do glowy. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może chodzi o 'register_globals' :?:
w jaki sposób odwołujesz sie do wartości cookies? najlepiej tak:
P.S. może pokaż kod btw. jeżeli chodzi o logowanie to dobrze używać mechanizmu sesji Ten post edytował cim 4.10.2004, 12:47:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat(cim @ 2004-10-04 11:46:22) może chodzi o 'register_globals' :?: w jaki sposób odwołujesz sie do wartości cookies? najlepiej tak:
Witaj, register_globals: on on co do cookies: dokładnie tak jak napisałeś. Po prostu: pierwszego użytkownika niby loguje, ale de facto nie jest później zalogowany. (a tym pierwszym jest właśnie login: admin). Użytkownicy, którzy się zarejestrowali później - loguje ich tak jak admina z tą różnicą, że po przekierowaniu są już zalogowani. Ten post edytował atomek_16 5.10.2004, 11:12:24 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2004 Skąd: Taka wiocha koło Cieszyna :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj może zrobić nie za pomocą cookie, a za pomocą kontroli sesji
gdy logowanie jest poprawne to ustawiasz $HTTP_SESSION_VARS['zalogowany']=$nazwa_usera ; a potem w stonach/podstronach na ktorych chcesz sprawdzac uzytkownikow dajesz na samym poczatku strony ( (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) ! przed wyslanie naglowka html (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !) session_start(); a potem juz w tresci strony spokojnie
jak nie działa to nie bić - pisze z marszu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2003 Skąd: lodz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm problem ten sam co u kolegi, tyle ze u mnie jak bedzie var user to ma pokazac formularz logujacy, tyle ze nie dziala :/, ja mam 2 userow: EFFECTIVE (pass)pass oraz admin (pass)root, jak sie zaloguje admin root to jest dobrze, natomist jak zaloguje EFFECTIVE pass to pokazuje ze jest admin zalogowany EDIT: Przeprowadzilem testy na IE6.0 i na Opera7.51, i co sie okazuje? ze skrypt dziala bezblednie pod IE natomiast w operze dobrze wyswietla tylko admina... jakies sugestie?atomek a Ty w jakiej przegladarce testowales skrypt? Ten post edytował SoulRipper 6.10.2004, 18:58:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:07 |