![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieje możliwość odczytania wielkości przeskalowanego pliku zanim zostanie on zapisany na serwerze? ew. jakiś zapis w pamięci tymczasowej?
mój kod:
zdjęcie po zeskalowaniu znacznie się zmniejsza, a max ilość miejsca na galerię dla jednego użytkownika to 10MB. Chciałabym odczytać wielkość pliku po zeskalowaniu, żeby uniknąć sytuacji, że plik wysyłany jest na serwer, po czym dopiero sprawdza ile w sumie zdjęcia zajmuja miejsca i w razie prekroczenia go trzeba usuwać wgrany plik i dane z bazy - za duże obciążenie dla strony... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz ustawić by dało się wgrać pliki które nie przekraczają określonego rozmiaru i ustawić to na ilość miejsca jakie zostało użytkownikowi, jeżeli jest limit wielkości pliku to można to połączyć w ten sposób że bierze się minimalną wartość z obu. niemniej jednak trzeba też to sprawdzać po stronie serwera a nie tylko użytkownika, pewnie też da się to zrobić w JS, ale nie jestem pewny. -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
myślałbym o Canvasie i o tym, że możnaby ew. przeskalować obrazek po stronie przeglądarki i wysłać już przeskalowany.
w necie widziałem tutoriale oraz jakąś gotową bibliotekę. poza tym w HTML5 jest coś takiego jak FileApi, ale nie wiem jak to dokładnie działa. albo inne rozwiązanie - ale nic mi nie przychodzi do głowy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niestety musiałam na szybko zrobić tak, że przesyła zdjęcie na serwer i tam sprawdza czy nie przekroczono miejsca. Jeżeli przekroczono to usuwa z serwera i zwraca błąd :/ straszne obciążenie dla serwera - ale trudno. W wolnej chwili pomyślę o Canvas. Dziękuję wszystkim za dobre chędzi.
Temat do zamknięcia |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:11 |