![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hej, chciałbym zrobić z pozoru prosty układ 3 kolumn - lewa środek i prawa. Lewa i prawa mają stałą szerokość a środkowa rozciąga się. Robiłem po swojemu i nie wychodziło, zajrzałem do kultowego poradnika i znalazłem to:
http://www.kurshtml.edu.pl/css/plynny_szablon,szablon.html no i jest tam jak zrobić 3 kolumny tylko że... nie działa to tak jak powinno, lewa kolumna jest ok, środkowa się rozciąga a prawa ustawia się po prawej stronie tyle, że pod środkową... ktoś orientuje się o co chodzi? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 18.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lewa i środkowa kolumna jest za długa zmień width.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może spróbuj http://www.java2s.com/Code/HTMLCSS/Layout/3column.htm
Nie mniej zasada ja zazwyczaj robię tak że daję na wszystkie 3 kolumny float: left. ablo float right jak kto woli potem ustawiam szerokości. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warto wspomnieć o wspraciu przeglądarek ;) -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warto wspomnieć o wspraciu przeglądarek ![]() Przestań, bo jeszcze ktoś uwierzy. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a da się jakoś z pominieciem display table? i żeby wysokość kolumn była niezależna od pozostałych. Skowron podałeś 3 kolumny float left o % rozmiarach, nie o to mi chodziło. No i nie chcę używać javy...
no i czy ktoś wie dlaczego przykład z mojego 1 posta nie działa? jeden div float left o okreslonej szerokosci, drugi float right też o okreslonej szerokości no i div po środku bez float z ustawionymi margin left i right takimi samymi jak szerokości bocznych DIVów Ten post edytował Gray 11.04.2013, 14:02:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a da się jakoś z pominieciem display table? i żeby wysokość kolumn była niezależna od pozostałych. Skowron podałeś 3 kolumny float left o % rozmiarach, nie o to mi chodziło. No i nie chcę używać javy... A kto CI coś w javie napisał ![]() % na px łatwo zmienić, tylko ze tak się nie robi ze względu na różne rozdzielczości monitorów. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
a da się jakoś z pominieciem display table? i żeby wysokość kolumn była niezależna od pozostałych. Skowron podałeś 3 kolumny float left o % rozmiarach, nie o to mi chodziło. No i nie chcę używać javy... W skrócie, bez js? Nie. Wysokość przy float, jest niezależna. display table tylko to wyrównuje. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przestań, bo jeszcze ktoś uwierzy. http://quirksmode.org/css/css2/display.html Zdziwiłbyś się, w ilu projektach wsparcie IE6 (bo o IE7 już nie wspomnę), jest wymagane. a da się jakoś z pominieciem display table? i żeby wysokość kolumn była niezależna od pozostałych. Skowron podałeś 3 kolumny float left o % rozmiarach, nie o to mi chodziło. No i nie chcę używać javy... Java != Javascript. Co Ci w rozwiązaniu skowrona nie pasuje, bo nie łapię? -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
http://quirksmode.org/css/css2/display.html Zdziwiłbyś się, w ilu projektach wsparcie IE6 (bo o IE7 już nie wspomnę), jest wymagane. Nie musisz mi tego pisać. Jednak jak w 2013 wspierasz IE6, to już samo mówi za siebie. IE6/7 ledwo jest widziane w rankinach i z miesiąca na miesiąc ich liczba maleje, dla 0,03% nie warto zawracać sobie głowy. Albo robi się coś dobrze, albo wcale. A autor nie wspomniał że jest wymóg wspierania przeglądarki z 2001. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Skowron ustawił wszystkie kolumny na 33% ja potrzebuję żeby lewa i prawa miały po 200px szerokości a środkowa żeby rozciągała się w zaleznosci od szerokości monitora
![]() co do javy chodziło mi o JS i zbyt pochopnie o tym napisałem... Ten post edytował Gray 11.04.2013, 14:10:45 |
|
|
![]()
|
|
Skowron ustawił wszystkie kolumny na 33% ja potrzebuję żeby lewa i prawa miały po 200px szerokości a środkowa żeby rozciągała się w zaleznosci od szerokości monitora ![]() co do javy chodziło mi o JS i zbyt pochopnie o tym napisałem... I nie wiesz jak zmienić % na px? Podpowiem że przy "width". -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
... wiem jak to zamienić ale jak lewą dam na 200px, prawą na 200px to środkowej przecież nie zostawię na 33%...
|
|
|
![]()
|
|
Musisz dla kolumn które mają mieć 200px nadać tą samą klase w której zdefinujesz szerokość, a dla środkowej osobną w której zdefiniujesz szerokość.
Ale jeżeli chcesz żeby szerokość środkowej kolumny była zależna od rozdzielczości to albo - javascript Ten post edytował skowron-line 11.04.2013, 14:23:18 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
@Gray a co Ci się nie podoba w display:table? Dla IE6/7 użyj obejść np. http://tanalin.com/en/projects/display-table-htc/ lub JS i przestań się pieścić. Zrób to jak trzeba i nie martw się że za którymś razem float się rozjedzie. Poza tym mam dziwne wrażenie że float przy 100% jednej kolumny nie zadziała, tu by było trzeba pomyśleć nad position, ale po co jak jest display:table.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
@!*! widziałeś przykład który podałem w 1 poście? Byłby idealny i teoretycznie powinno działać tyle, że nie działa ale dlaczego?
![]() Ten post edytował Gray 11.04.2013, 14:31:30 |
|
|
![]()
|
|
@!*! widziałeś przykład który podałem w 1 poście? Byłby idealny i teoretycznie powinno działać tyle, że nie działa ale dlaczego? ![]() Nie działa, bo jest źle zrobiony (po staremu). -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
po staremu, aha... wierzyć mi się nie chce, że na pozór coś tak prostego wymaga takich kombinacji...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:47 |