![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z uruchomieniem pliku bootstrap.php
otrzymuje nastepujacy komunikat: Cytat Fatal error: Undefined class name 'log' in sciezka\phiend\log-drivers\PearLogDriver.class.php on line 29 co robie nie tak? ten plik wzielem wprost z dystrybucji phiend'a wiec powinno smigac -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz zainstalowany PEAR::Log? Bo Phiend standardowo uzywa do logowania klassy PEAR - aby to zmienic wejdz do swojego phiend-config.xml i znajdz:
I zamien na:
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bregovic @ 2004-10-03 17:13:48) A masz zainstalowany PEAR::Log? Bo Phiend standardowo uzywa do logowania klassy PEAR - aby to zmienic wejdz do swojego phiend-config.xml i znajdz:
I zamien na:
Bardzo ciekawe bo moja dystrybucja nie miala czegos takiego jak TxtLogDriver ale w innej bylo. Teraz mam cos takiego: Cytat Error: Cannot read class for action Home in ActionController.class.php on line 210 Error: Action Home failed and no fallback given in ActionController.class.php on line 157 ale to chyba jest ok bo nie modyfikowalem pliku, musialbym chyba zrobic jakies akcje, mam racje?? -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiadasz sam sobie
![]() Polecam lekture manuala, ktorego mozna zreszta sciagnac - jest tam wszytsko krok po kroczku opisane - a jak ci bakuje pomyslu - to looknij na 'tour of Phiend' na stronie projektu - mozna zobaczyc kod akcji uzytych do wyswietlenia strony... -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) TxtLogDriver pojawił się dopiero od którejś tam dystrybucji phienda, bo PEAR Log przestał mi się podobać. Więc jeżeli masz wczesną wersję, nie będzie go.
Poza tym: - TxtLogDriver nie potrzebuje parametru "type", bo i tak zapisuje zawsze do pliku\ - nie pamiętam teraz z głowy, czy TxtLogDriver chciał mieć parametr "file" w postaci krótkiej nazwy pliku (i doklejał LOG_DIR), czy pełnej ścieżki - musiałbyś sprawdzić w dokumentacji lub kodzie drivera. 2) Komunikat o akcji "Home" istotnie pojawia się, bo wziąłeś przykładowy plik z konfigiem, a akcji nie masz. "Home" to była chyba akcja, która uruchamiała się, jak nic innego nie pasowało, ale to można zmienić w konfigu. W każdym razie kontroler musi zawsze wybrać jakąś akcję. Możesz albo zrobić sobie tą akcję, albo zmienić w konfigu na jakąś inną (którą też musisz zrobić). |
|
|
![]()
|
|
Cytat(bregovic @ 2004-10-03 22:30:04) Polecam lekture manuala, ktorego mozna zreszta sciagnac - jest tam wszytsko krok po kroczku opisane manuala przeczytalem zanim zadalem jakiekolwiek pytanie (zarowno wersje ang jaki i pol). Teraz na koncu konfiga mam tak:
utworzylem katalog actions, a w nim widok1.class.php i dostaje komunikat: Cytat Warning: Call-time pass-by-reference has been deprecated - argument passed by value; If you would like to pass it by reference, modify the declaration of xml_set_object(). If you would like to enable call-time pass-by-reference, you can set allow_call_time_pass_reference to true in your INI file. However, future versions may not support this any longer. in D:\htdocs\phiend\ConfigParser.class.php on line 66 Error: Unknown base action "widok1" in phiend-config.xml on line 79 Pierwsza czesc komunikatu to chyba nie zalezy od akcji ale ta druga to tak, co robie nie poprawnie? -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłeś masło maślane. Zrobiłeś akcję, która ma dziedziczyć swoją konfigurację od siebie samej. Więc dostajesz komunikat, że parser nie może znaleźć akcji bazowej do dziedziczenia konfigu, i nie da się sparsować pliku z konfigiem.
|
|
|
![]()
|
|
jesli dobrze zrozumialem to kazda klasa-akcja musi dziedziczyc po klasie action, czyli :
ale dostaje komunikat: Cytat Fatal error: Class widok1: Cannot inherit from undefined class action in phiend\example-files\actions\widok1.class.php on line 4 cos chyba zel zrozumialem, oswieccie mnie Bylbym wdzieczny za przyklad akcji widoku wraz z konfiguracja, przydalaby sie tez poprzedzajaca akcja logiczna ale to nie konieczne, do tego juz sam moge dojsc. Ten post edytował squid 13.10.2004, 16:27:45 -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Hmm... A popatrzyles na przykladowa akcje w dystrybucji phienda? Chyba nie, bo wiedzialbys ze musisz zainkludowac BaseAction.class.php...
Jesli bedziesz mial wiecej problemow z phiendem, yo naprawde polecam wizyte na stronie phienda na sourceforge, i obejzenie tour of phiend a dokladnie przyjzenie sie akcjom z ktorych zbudowana jest strona. Mozna sie z tego nauczyc bardzo wiele o phiendzie. -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
no teraz juz wiem sam do tego doszedlem ze sa tam przyklady (choc niezbyt jasne i czytelne) i to mi jest bardzo potrzebne bo dokumentacja niby jest a jednak nic mi nie mowi, jak sie uczylem smarty to tylko z manuala bo tam byly przyklady. dokumentacja to powazny mankament Phienda ale mimo wszystko zapowiada sie smacznie
![]() -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Ja bym powiedzial inaczej: Dokumentacja to mocna strona phienda, ztymze nie jest ona kompatybilna z poczatkujacymi. Ten framework jest znacznie lepiej udokumentowany od np mojavi, ale nie ma zadnego tutoriala, czy czegos w tym stylu... pozaatym wyglada na to ze autor opusicl projekt, i cichaczem pracuje nad v2, nikomu o tym nie mowiac (za glosno ;])...
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
Jest też inny powód: autor nie ma za bardzo czasu siedzieć nad projektem, bo oprócz tego musi za coś żyć... I tak to się wlecze. Podziwiam ludzi którzy przez lata pracują nad jakiś open-sourcowym projektem, odpowiadają na pytania, nie mówiąc o wypuszczaniu kolejnych releasów.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:29 |