![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!!!
spodobal mi sie sposob prezentacji tresci na gazeta.pl, a dokladnie chcialbym Was prosic o pomoc, bo nie wiem jak zrobic cos takiego jak w linku nizej: jak to zrobic ![]() chodzi mi o to ze powyzej zdania: Cytat Były szef rządu uczestniczył w posiedzeniu rady programowej miejskich struktur SLD. konczy sie po prawej stronie kolumna z tabelka "SERWISY". Do tego miejsca glowny tekst artykuly jest zmniejszony o rozmiar tej kolumny, a ponizej tabelki "SERWISY" jest juz pod nia. Czyli tak jakby ja oplywa pod spodem. Jest to swietny sposob na wrzucenie czegos na strone przy glownym tekscie, ktory ma np. 2 ekrany, a nasze info tylko np. 250 px wysokosci, standartowo ta mala kolumna musialby byc na cala dlugosc (wysokosc) strony - czyli w moim przykaladzie na 2 ekrany. jesli ktos z Was wie jak cos takiego sie robi, to bardzo prosze o podpowiedz, za ktora z gory dziekuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za odpowiedz
![]() czy jest jeszcze inny sposob na zrobienie plywajacej tabeli ![]() wydaje mi sie, ze na gazeta.pl rozwiazali to w inny sposob ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to wydaje ci sie bo na 99% jest to zrobione tak jak w moim przykladzie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli robisz to w tabelach
to poprostu możesz zastosować COLSPAN i ROWSPAN Ten post edytował Kuziu 4.10.2004, 10:49:59 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
juz udalo mi sie zrobic, wykorzstalem zmieniona troche skrypt wassago
rowspan i colspan nie moglem wykorzystac dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat rowspan i colspan nie moglem wykorzystac Nie mogłeś bo niewiedziałeś jak ... ale sie da -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale przecież colspan jest bezsensu :]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Kuziu @ 2004-10-04 21:15:19) Cytat rowspan i colspan nie moglem wykorzystac Nie mogłeś bo niewiedziałeś jak ... ale sie da A moglbys napisac cos wiecej? Obliczasz ilosc znakow w prawej kolumnie i porownujesz to z lewa? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Kuziu @ 2004-10-04 21:15:19) Cytat rowspan i colspan nie moglem wykorzystac Nie mogłeś bo niewiedziałeś jak ... ale sie da moim zdaniem sie nie da, jesli uwazasz sie da to prosze o przyklad ![]() teraz jest to dyskusja czysto akademicka, bo juz rozwiazalem problem dzieki Waszej pomocy, ale jesli mozna podyskutowac i na przyszlosc komus pomoc z podobnym problemem to sie tylko nalezy cieszyc ![]() tak, wiec do dziela potrzebna tabela: a. 1 kolumna A na cala dlugosc (wysokosc) tabeli b. 1 kolumna B (lub tabela) znajdujaca sie w srodku kolumny A, ktora znajduje sie w prawym gornym rogu A, kolumna B ma zmienna wysokosc (w zaleznosci od ilosci danych / tekstu) i oplywa ja tekst z lewej strony i pod spodem (wlasnie to jest najtrudniej osiagnac) jesli cos takiego zrobisz uzywajac colspan i rowspan, to chyle czoło ![]() jesli zle wytlumaczylem a.b. to moge to zrobic graficznie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to zrobić colspanem.
Cytat <table> <tr> <td>tutaj tekst</td> <td>tutaj tabelka</td> </tr> <tr> <td colspan="2">tutaj reszta tekstu</td> </tr> </table> Tylko, że ten sposób jest bezsensu, ponieważ wstawiając mało tekstu do pierwszej kolumny i tak będzie ona rozciągnięta na taką wysokość jaką posiada tabelka... Wiec najlepiej to jest zrobić to na DIV'ach. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(party @ 2004-10-05 07:21:07) Można to zrobić colspanem. Tylko, że ten sposób jest bezsensu, ponieważ wstawiając mało tekstu do pierwszej kolumny i tak będzie ona rozciągnięta na taką wysokość jaką posiada tabelka... Wiec najlepiej to jest zrobić to na DIV'ach. nie mozna colspanem bo nie oplywa kolumny lub tabelki pod spodem tekst ![]() gratuluje zaczales post ze mozna... skonczyles post, ze nie mozna ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 10:30 |