![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam krótkie,banalne pytanie ,a mianowicie jeśli usuwam rekord z bazy danych powinienem użyć usunąć go całkiem za pomocą DELETE czy np. w polu 'status' zmienić wartość z active na deactive. Ktoś mi powiedział ,że tak się powinno robić.Proszę o radę jak Wy to robicie. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 59 Dołączył: 16.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy czy ci się jeszcze do czegoś przyda ten rekord. Jeśli nie - robisz DELETE. Rób jak ci wygodnie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zastanawiałem się nad tym pod kątem losowego rekordu ,rand() przy dużej ilości rekordów z tego co czytałem nie zdaje egzaminu ,a jedyne co przychodzi mi do głowy do losowa liczba i WHERE id= ,ale wtedy baza nie może być dziurawa;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 59 Dołączył: 16.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bardzo dużych bazach lepiej zrobić deactiv. Usunięcie wiąże się ze zmianą wszystkich indeksów, a to może trochę potrwać.
Na pewno update (zmiana wartości jednego pola) jest szybszy. A dziury - no cóż, muszą być. w końcu tabele to ZBIORY. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:43 |