![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
tzn ja zrobilem tak
w tabeli uzytkownicy mam kolumne o nazwie id (autonumerowanie) czyli identyfikator uzytkownika nowo zalozonego w tabeli test mam kolumne o nazwie id_uzytkownika chce polaczyc id (tabela uzytkownicy) z id_uzytkownika (tabela test) chcialem zrobic relacje, ale ze nigdy tego nie robilem to wiecie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) wiec wszedlem w tabele test/struktura/widok relacyjny i przy kolumnie id_uzytkownika wybralem id_uzytkownicy i wcisnelem zapisz, ale nie da sie duplikowac rekordow w tabeli test... chce zeby te rekordy z tabeli test odpowiadaly uzytkownikom z tabeli uzytkownicy, tak ze np kazdy w tabeli test mogl zlozyc kilka zamowien... i byly one przypisane do konkretnego uzytkownika z tabeli uzytkownicy (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) refresh (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Po pierwsze: przestan nadużywać emotikon, a szczególnie jęzora - to strasznie niekulturalne. W czasie normalnej rozmowy, no wiesz - twarzą w twarz, też pokazujesz swemu rozmówcy język??
Po drugie:nie ogarniam twego problemu. Kto lub co ci broni zapisać dane w tabeli test? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
ehh nawet nie czytasz co pisze ( ;p -- specjalnie dla ciebie)
poprostu sie pytam gdzie moge zaznaczyc opcje "duplikowanie rekordow: tak" czy cos w tym stylu, zeby moglo byc kilka rekordow o takim id. |
|
|
|
|
|
|
Cytat ehh nawet nie czytasz co pisze Czytam ino nie rozumiem, rozumiesz?Cytat poprostu sie pytam gdzie moge zaznaczyc opcje "duplikowanie rekordow: tak" czy cos w tym stylu, zeby moglo byc kilka rekordow o takim id. Nie ma takiej opcji. Już ci wyjaśniałem. Skoro ci baza pluje błędem, że duplikujesz taki a taki klucz/indeks a Tobie to zwisa, to usuń ten klucz/indeks a będziesz sobie mógł duplikować do woli.
|
|
|
|
|
|
|
|
ok juz doszedlem, usunelem i na nowo wstawilem kolumne i juz dziala (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
ale mam natomiat inny problem:
no i wyswietla mi rekord ladnie wszystko pieknie, ale wyswietla mi tylko jeden a jest kilka rekordow o takim id_uzytkownika ;d druga sprawa:
mozna to zapisac jakos w jednym warunku? bo mi nie wychodzi ;p Ten post edytował zizizi 8.04.2013, 15:43:38 |
|
|
|
|
|
|
Cytat no i wyswietla mi rekord ladnie wszystko pieknie, ale wyswietla mi tylko jeden a jest kilka rekordow o takim id_uzytkownika ;d No a używasz pętli do wyświetlania?
|
|
|
|
|
|
|
|
no wlasnie nie wiem jak, robie tak:
|
|
|
|
|
|
|
Manual
http://www.php.net/manual/en/function.mysql-fetch-array.php Masz tam pętle do wyświetlania wszystkich wyników zapytania a nie tylko jednego |
|
|
|
|
|
|
|
dokladniej? (jeśli mogę poprosić oczywiscie)
Ten post edytował zizizi 9.04.2013, 14:46:15 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No i teraz elegancko pyka tym
No okey, narazie to wszystko, ale tak jak prosilem, nie zamykajcie tego tematu, bo fachowcy z tego forum będą nadal mi potrzebni zwłaszcza że to moja pierwsza taka troche bardziej rowinieta strona. Ten post edytował zizizi 9.04.2013, 18:49:56 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 30.12.2025 - 22:49 |