![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak usunąć ze zmiennej wszystkie "\\xx" po znalezionym pierwszym "xx"
tzn. jest "BB//CC//AA//AA//CC" i chcę zeby po znalezieniu pierwszego AA usunięto kazde następne czyli ma wyglądać tak: "BB//CC//AA//CC" jest ktos w stanie mi pomóc ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2004 Skąd: Trzebinia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie ten kod usunie pierwsze AA, a resztę zostawi...
Ja bym to zrobił tak:
Nie jestem pewny co do miejsca cięcia przed wystąpieniem $search (może się uciąć o jeden znak w lewo, w prawo, albo dobrze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ). Bez testów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ActivePlayer rozumiem, że chodzi Tobie o dowolne powtarzające się ciągi znaków (XX zastępuje dowolny ciąg)?
powyższe rozwiązania są dobre tylko w sytuacji wystąpienia konkretnego ciągu znaków a nie konkretnego POWTARZAJĄCEGO SIę ciągu znaków, ale masz już drugą połowę skryptu (tą ważniejszą) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował mpps 2.10.2004, 20:35:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2004 Skąd: Trzebinia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mpps, masz rację, skrytykowałem Pućka, a sam zrobiłem taki błąd...
To może tak:
Znowu nie jestem pewny $after (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował silence 2.10.2004, 20:50:14 |
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
@silence: Moj skrypt ktory napisalem usunie wszyskie //AA poza pierwszym, bo tak to dziala.
|
|
|
![]()
|
|
No to po kolei:
Mamy tablicę $tmp rozdzieloną przez AA (bez AA). Coś takiego: [0] => "BB//CC//" [1] => "//" [2] => "//CC"
Usuwasz wszystkie '//AA' z $tmp[1]. [0] => "BB//CC//" [1] => "//" [2] => "//CC"
Po pierwsze implode()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ma tylko trzy argumenty, no, ale nie ważne. Sklejamy: $string: BB//CC//////CC Ten post edytował silence 3.10.2004, 11:49:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
doba to teraz sprecyzuje bo z leksza nie czaje teraz nic (za malo sypiam chyba)
mam generowanego dynamicznie stringa... wygląda on np. aa/bb/aa/cc/aa/bb po przejsciu przes funkcje powinien wyglądac tak: aa/bb/cc next example aa/cc/aa/cc/cc wynik aa/cc poprostu ma usunąc podwójne takie same wartosci pomiedzy "/" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Oto przykładowe rozwiazanie twojego problemu
a to najprostrzy a na pewno działajacy kod rozwiązujacy problem o którym mówili moi przedmówcy (a dokładniej mpps ), tj. usuwaine wszystkich występujących wielokrotnie po sobie, lecz w jednym ciagu, wyrażeń.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:50 |