![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam niemały problem, dostałem w swoje ręce leciwą stronkę, muszę ja odswieżyć, poprawić i uporządkować. Mam formularz kontaktowy, który ponoć pewnego dnia sam z siebie się wysypał. Niestety php nie jest moją mocną stroną, próbowałem na wiele sposobów go naprawić, ale jak tylko jedno poprawiłem to zaraz pojawiał się nastepny błąd. Proszę o sprawdzenie co jest nie tak i małą podpowiedź. Dodam, że po kliknięciu na link prowadzący do formularza wyświetla się komunikat: Something is wrong in your syntax obok '' w linii 1
Ten post edytował deserteagle 3.04.2013, 21:21:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przed <?php i po ?> nie ma prawa być żadnej spacji, kropki, odstępu - nic. A z tego co zaprezentowałeś w kodzie to takowe tam występują.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 50 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
puste linie nie mają znaczenia błąd jest w zapytaniu (linia 6)
skąd pobierasz $id? tzw. Undefined variable: id Ten post edytował StrefaPi 3.04.2013, 22:36:02 -------------------- https://studiostawki.com - studio fotograficzne i filmowe - ul. Inflancka 11, Warszawa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, ciężkie pytanie jak dla mnie, wiem, że nie odpowiada się pytaniem na pytanie ale nie mam wyjścia:a skąd powinienem pobierać id, myślę, że wszystkie dane pobierane są z bazy, stąd pierwsze polecenie
, bynajmniej ja tak to widzę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
id idzie postem lub w linku. Ma być
$id = $_GET['id']; lub $id = $_POST['id']; A kod nie przestał działać sam z siebie, tylko zmieniła się konfiguracja php i dlatego przestało ci działać. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Czyli przed
mam wstawić , pewnie nie bo to byłoby zbyt proste, nospor co masz na myśli "zmieniła się konfiguracja PHP", nie wiem czy ktoś wcześniej grzebał na tej stronie, właściciel twierdzi, że nie, on sam na pewno nie grzebałby w kodzie bo na sam wyraz komputer dostaje gęsiej skórki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat , pewnie nie bo to byłoby zbyt proste Naprawdę.... mogłeś to sprawdzić.....Tak, masz to dać przed pierwszym użyciem $id - to jest dość logiczne. A konfigurację to mógł zmienić hosting i pewnie tak było. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
deserteagle, tak, daj taką linijkę jak powiedziałeś.
a jeszcze lepiej:
coś takiego. Nie jest to i tak bezpieczne (podatne na sql injection). Ten post edytował matiit 4.04.2013, 13:04:05 |
|
|
![]()
|
|
nospor spokojnie nie unoś się, nie ma sensu, wiem, że rozmowa z żółtodziobem może być irytująca, ale odrobinę wyrozumiałości, już na wstępie pisałem, że php to czarna magia dla mnie, a nie mogę tego tak szybko sprawdzić bo nie mam dostępu w tej chwili do źródła, nie robię tego za pieniądze i nie siedzę u człowieka w domu przez 8 godz. jutro tam będę to sprawdzę czy o to chodziło, wolę się upewnić gdzie mam coś wstawić, niż jechać prawie 20 km. tylko po to, żebym wkleił coś nie w tym miejscu. Dzięki za pomoc, dam znać czy w tym tkwił problem.
Dzięki matiit. Ten post edytował deserteagle 4.04.2013, 13:13:05 |
|
|
![]()
|
|
Ba.... jakbyś od razu napisał jak sprawa wygląda, to i ja bym się nie unosił
![]() ![]() Pamiętaj tylko co napisałem: jak nie $_GET to $_POST - jedno z dwóch -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Czyli całość powinna wyglądać tak:
czy coś pokręciłem |
|
|
![]()
|
|
Nie, nie kombinuj z tym co ci podał poprzednik, bo jak pojedziesz do klienta i bedzie błąd to znowu nic nie zrobisz.
Zrób to co pisałem, wstaw tylko to $id=$_GET['id']; i już. A najlepiej zrób: $id=(int)$_GET['id']; i juz skrypt będzie 100razy bezpieczniejszy.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej tak:
http://pastebin.com/jpMihX4c Edit: @nospor a co w przypadku jeśli id nie bedzie zdefiniowane nigdzie.. (aczkolwiek masz racje, skoro jest to działający system to powinno być o to jakoś zadbane w inny sposó ![]() Ten post edytował matiit 4.04.2013, 13:30:09 |
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki Panowie za pomoc, dam znać czy działa.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat @nospor a co w przypadku jeśli id nie bedzie zdefiniowane nigdzie.. Skoro działało do tej pory a nagle przestało, znaczy że ktoś wyłączył register_globals. I to id brało się automatycznie albo z post, albo z get, albo od biedy z $_SESSION lub $_COOKIE. na 95 było to jednak post lub get. No ale na odległośc mogę jedynie zgadywać.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zadziałało, dzięki jeszcze raz, duże, mocno chmielowe dla Ciebie nospor i dla matiit oczywiście też. Można zamknąć.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:27 |