![]() |
![]() |
--marcek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam
posiadam baze danych a wniej: id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, imie CHAR(100) NOT NULL, nazwisko CHAR(100) NOT NULL, sad CHAR(100) NOT NULL, zdnia CHAR(100) NOT NULL, uwagi CHAR(255) NOT NULL teraz posiadam plik php w ktorym dodaje kolejne pozycje i wszystko jest ok ale za kazdym razem musze wpisywac kolejny ID - czy moze to samo sie wpisywac? moj plik.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wstawiaj NULL, zamist konkretnego id....
nie: INSERT INTO spadkiso VALUES($id,'$imie','$nazwisko','$sad','$zdnia','$uwagi') a: INSERT INTO spadkiso VALUES(null,'$imie','$nazwisko','$sad','$zdnia','$uwagi') -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--marcek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
fakt teraz po tej zamianie cokolwiek bym nie wpisal czy 1 czy 4 czy nawet 100 on sam wpisuje kolejna liczbe ale jesli zostawie puste czyli tak jak bym chcial to niestety nie dodaje
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pisałeś choć linijkę tego kodu?
Sam dales warunek, że dodajesz dopiero wtedy, gdy podasz id: else if ($id<>"") więc się nie dziw, ze jak nie podasz ID to się nic nie dodaje.... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--marcek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
to prawda ze sam niewiele napisalem tego kodu, wszystko znalalem na roznych forach polaczylem, na poczatku nie dzialalo ale czytalem czytalem i przeznam ze jestem z tego dumny sam zrobilem ze dziala przeznam tez ze nie do konca wszystko rozumiem ale teraz coraz wiecej umiem, i tak naprawde to moj 1 post dotyczacy tego skrypciku, wiem ze moze wnerwiac moja niewiedza ludzi ktorzy znaja to ale ja mamnadzieje tez sie kiedys znac...
a tyczasem ... fakt jest else if ($id<>"") czyli jezeli w tym miejscu poszukam jakiegos innego rozwiazania bedzie mi sie dodawalo samo? pozdrawiam i dziekuje za baardzo szybkie odpowiedzi |
|
|
--marcek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
niestety nie moge nic znalesc co mam tam wpisac, czy wiecie co wpisac aby ruszylo?
dzieki |
|
|
--marcek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
jak to wywale calkiem to przestaje plik dzialac wiec musze cos zmienic - pomozcie prosze
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:55 |