|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Mam problem z skryptem - którego stosowałem od dawna i nigdy nie było problemów.
Problem w tym że zawsze stwierdza że $istnick ma jakąś zawartość i wykonuje else - czyli przenosi na index.php Tyle że na index.php gdzie wyświetla powitanie i nick zalogowanego to nicku nie ma. //edit: rozwiązałem swój problem - zamiast count (*) dałem zaraz po select samo * i działa. Ale prosiłbym o opinie czy powyższy skrypt jest bezpieczny na atak SQL Ten post edytował Th0e 2.04.2013, 18:40:07 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 59 Dołączył: 16.01.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie jest bezpieczny. W haśle może przekazać np. DROP-a. Poza tym, kto na żywca ciąnie hasło? Potrakuj je md5
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja na nick dalbym regexp'a w stylu A-Za-z0-9, inne znaki są zbędne i tak.
Co do hasła to tak jak poprzednicy napisali - po pierwsze teraz można wykonać na to sqli, a po drugie hasło należy potraktować jakimś hashem. Co do hashu to md5 nie polecam bo ma ogromne bazy danych w sieci i sporo haseł Ci google podrzuci, wystarczy wklepać hash, więc użyłbym chociażby sha1, który działa tak samo tyle że koduje hasło na ciąg 40-bitowy. A najlepiej to po prostu do hashu dorzucić sól (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 9 Dołączył: 30.12.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Myslalem, ze sha1 juz tez zlamali (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Najlepiej uzyc bcrypta lub sha512 i ewentualnie uciac string w pewnym miejscu, tak zeby mial charakterystyczna dlugosc, np. 40 znakow, jesli calkowita dlugosc to zbyt wiele miejsca (mowie tutaj o malych serwisach). A jak sie doda sol to bcrypta ani 512 nikt nie zlamie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 23:00 |