![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
rozpocząłem swoją przygodę z html5 i próbuję napisać skrypt który będzie poruszał obiekt w kwadracie (funkcja moving) wraz z obrotem wokół własnej osi(funkcja loop).Obie te funkcje robią robote ,ale nijak nie mogę zastosować ich równocześnie.Translate w połaczeniu z rotate sprawia ,że obiekt porusza się ruchem kulisty w jaki sposób mogłbym to odseparować i wywołać te akcje na jednym obiekcie równocześnie?
Z góry dzięki za pomoc Ten post edytował omxd 2.04.2013, 18:54:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Obie te funkcje robią robote ,ale nijak nie mogę zastosować ich równocześnie.Translate w połaczeniu z rotate sprawia ,że obiekt porusza się ruchem kulisty trzeba było nie spać na lekcjach matematyki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) przy transformacjach geometrycznych (rotacja, translacja) ważna jest kolejność wykonywania tychże transformacji. Teraz jest kolejność dość rrandomowa. Cytat w jaki sposób mogłbym to odseparować i wywołać te akcje na jednym obiekcie równocześnie? sięgnąć po książkę do geometrii, i zrozumieć od strony teoretycznej na czym polega translacja, rotacja, kartezjański układ współrzędnych, zamiana jednego układu współrzędnych na drugi itp. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 17:49 |