![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem banalny. Muszę zmienić ID sesji na wartość zapisaną w ciasteczku.
Do tego momentu wszystko jest super i działa. Przed przypisaniem identyfikator jest inny, po przypisaniu przyjmuje wartość z cookie. Problem pojawia się po odświeżeniu strony, gdyż ta zmiana nie jest trwała i session_id() powraca do swej domyślnej wartości. Co zrobić, aby identyfikator sesji zmieniał się na stałe? Ten post edytował ZaqU 1.04.2013, 01:04:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 17 Dołączył: 15.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem przekonany czy nie ma lepszego sposobu więc fajnie aby ktoś zwerfikował. Spróbuj tak:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://stackoverflow.com/questions/1780852...d-and-keep-data
Tam ktoś dał rozwiązanie przypisywania na sztywno id sesji. Ja bym jednak użył session_regenerate_id i wtedy zmieniał wartość ciasteczka, jeśli Ci to tak bardzo potrzebne. Weź też pod uwagę kwestie bezpieczeństwa... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedzi!
W sumie podoba mi się sposób ssstrz'a, bo jest prosty i to tylko dwie linijki więcej w moim kodzie. Michael2318, hmm.. czy ja wiem? Za dużo roboty miałbym ze zmienianiem id sesji na nowe. Nowe ciastko, aktualizacja w bazie danych... A bezpieczeństwo chyba na tym nie utraci, bo i tak sprawdzam z każdym odświeżeniem strony czy IP i przeglądarka klienta zgadza się z tym co jest zapisane w $_SESSION['IPKlienta'] oraz $_SESSION['AgentKlienta'] (wszystko za pierwszym razem pobierane z bazy). Jeśli nie, to sesja jest niszczona, a odpowiedni rekord z bazy kasowany i trzeba się na nowo logować. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:58 |