![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam tabele: Kategorie, Producenci, Części Jedna kategoria może zawierać wiele producentów, i ten sam producent może być w wielu kategoriach ( czyli wiele do wiele )? Potem Część ( od roweru ) jest uzależniona od kategorii i producenta czyli zawiera ona klucz obcy tabeli pośredniczącej, która zaś przechowuje klucz obcy z Kategorii i Producentów ? Pozdro! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabele:
Producenci, Kategorie, Producenci_kategorie, Czesci - Producenci: id_producenta - Kategorie: id_kategorii - Producenci_kategorie: id_kategorii, id_producenta - Czesci: id_kategorii, id_producenta O to pytałeś? -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, to jest Twój pomysł. Czy moje rozwiązanie jest złe? Moje rozwiązanie to:
- Producenci: id_producenta - Kategorie: id_kategorii - Producenci_kategorie: id_kategorii, id_producenta, id_producenci_kategorie(pk) - Czesci: id_producenci_kategorie Pozdrawiam Ten post edytował felkowyLudzik 29.03.2013, 07:46:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co w sytuacji, gdy będziesz chciał wyszukać części wg. kategorii lub wg. producenta przy Twoim rozwiązaniu? Jak to rozwiążesz?
Rodzi mi się jeszcze pytanie: czy jedna część będzie przynależeć tylko_i_wyłącznie do jednej kategorii? Ten post edytował mar1aczi 29.03.2013, 08:02:56 -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie mam jeszcze tego zaimplementowanego, ale złączyłbym tabele pośredniczącą i Części po id_producenci_kategorie where id_kategorii =(select * .. )
Ale nie wiem czy to zadziała bo jak napisałem nie mam tego formlanie napisanego jeszcze ;-) Edit: Tak jedna część jedna, kategoria ( inaczej jedna klasa części jedna kategoria ). Np. Kategoria: Napęd rowerowy - i tutaj producenci - i różne części ( pedały, łańcuchy ). Ten post edytował felkowyLudzik 29.03.2013, 08:04:52 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli stricte jedna część (jeden wiersz) będzie przypisana do tylko jednej kategorii i jednego producenta to i Twoje rozwiązanie powinno się sprawdzić. Problem pojawi się, gdy to ulegnie ewolucji
![]() -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Twoje rowiązanie jest bezpieczniejsze?? Zawwsze uwazalem, ze polaczenia tabel nie powinny sie zamykac :-) To znaczy ze jak od jedna zaczne isc po kolejnych to gdzies musi byc przepasc, czyli brak polaczenia
![]() Cytat Jeśli stricte jedna część (jeden wiersz) będzie przypisana do tylko jednej kategorii i jednego producenta to i Twoje rozwiązanie powinno się sprawdzić. Tego nie rozumiem :-) Np. pedał rowerowy należy do kategorii Napęd_rowerowy, ale może mieć on wiele producentów :-) Czyli de facto jedna część może należeć do wielu producentów, ale tylko do jednej kategorii ![]() Ten post edytował felkowyLudzik 29.03.2013, 08:13:40 |
|
|
![]()
|
|
Tego nie rozumiem :-) Np. pedał rowerowy należy do kategorii Napęd_rowerowy, ale może mieć on wiele producentów :-) Czyli de facto jedna część może należeć do wielu producentów, ale tylko do jednej kategorii ![]() Będzie to zależne od szczegółowości opisu części. Np. kod-producenta będzie inny dla każdego pedała, zatem w tabeli czesci będą to różne wiersze (poróżni je, w tym przykładzie, to jedno pole). Dodatkowo: czy jeden producent nie może produkować różnych wersji tych pedałów? ![]() Ten post edytował mar1aczi 29.03.2013, 08:21:03 -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie każdy pedał ma swój kod_producenta i tylko tek kod może mieć jednego producenta. Zatem moje rozwiązanie się sprawdzi?
Cytat Dodatkowo: czy jeden producent nie może produkować różnych wersji tych pedałów? Do czego nawiązujesz? Bo jednak inna wersja tegoż urządzenia to w ciąż pedał ![]() Ten post edytował felkowyLudzik 29.03.2013, 08:22:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 50 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli de facto jedna część może należeć do wielu producentów, ale tylko do jednej kategorii :) Dla mnie błąd w założeniu... Tutaj powinno zostać wiele wiele... bo jeżeli ów pedał będzie np. specjalny kolorowy czy z tytanu... To moim zdaniem powinien należeć do dwóch kategorii: "Napęd rowerowy" i "Tuning"... -------------------- https://studiostawki.com - studio fotograficzne i filmowe - ul. Inflancka 11, Warszawa
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Tutaj powinno zostać wiele wiele Czyli Kategoria - części ( wiele do wiele ), i Producenci - Części ( jeden do wielu ) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 50 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym wolał mieć właśnie tak...
-------------------- https://studiostawki.com - studio fotograficzne i filmowe - ul. Inflancka 11, Warszawa
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo logiczne i bezpieczne. Natomiast Kategorie - Producenci ( wiele do wiele ) zostaje nadal.
|
|
|
![]()
|
|
Natomiast Kategorie - Producenci ( wiele do wiele ) zostaje nadal. Tego to trochę nie rozumiem po co akurat ta relacja... ale moim zdaniem jeżeli chcesz to zostawić to tak wiele wiele... Ten post edytował StrefaPi 29.03.2013, 08:39:24 -------------------- https://studiostawki.com - studio fotograficzne i filmowe - ul. Inflancka 11, Warszawa
|
|
|
![]()
|
|
Żeby przyporządkować w jednej tabeli kategoriom ich producentów
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie jest to dublowanie danych? Nie wiem...
-------------------- https://studiostawki.com - studio fotograficzne i filmowe - ul. Inflancka 11, Warszawa
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie jest, dlatego z tego rezygnuje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:24 |