![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 7 Dołączył: 15.08.2012 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam problem z $mail->From = 'nadawca@asd.pl';
jeżeli wpiszę tak jak jest w powyższym przykładzie to wszystko działa. Maile docierają a w polu Od: widnieje mail, który wpisałem na sztywno w stringu powyżej. jeżeli jednak zapiszę go do zmiennej np: $nadawca, i tą zmienną przypiszę do $mail->From to nie wysyłają się maile. Przy czym $mail->send(); zwraca true ale nigdzie one nie docierają. Sprawdzałem bezpośrednio przed utworzeniem obiektu new phpMailer(); i w zmiennej $nadawca znajduje się adres e-mail. Starałem sie go czyścić na wszelki wypadek stripslashes i trim a oprócz tego wywaliłem wszystko co go wcześniej waliduje w ramach testu i nic nie pomaga. Dla pewności, wymusiłem na nim że ma być stringiem (string)$nadawca choć i tak nim był i nie pomaga... Co może być powodem? |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógł Bys wkleić kod ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 7 Dołączył: 15.08.2012 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fragment klasy wykorzystującej phpMailer
wszystkie parametry są przypisane do właściwości klasy a wartości takie jak tekst, tytuł, mail nadawcy umieszczam jako parametry tworząc obiekt i tak jak pisałem wszystko działa jeżeli na sztywno wpiszę jakiś adres e-mail
edti: sorki mała poprawka -jeżeli przed samym utworzeniem obiektu przypiszę do zmiennej $nadawca adres e-mail to wszystko gra...... ale jak sprawdzam dane zebrane z formularza to znajduje się tam e-mail przed samym utworzeniem obiektu a mimo wszystko nie wysyła maila Ten post edytował adamantd 28.03.2013, 14:01:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Jesteś pewien, ze pokazałeś nam dokładnie kod jaki masz??
2) Czy zastosowałeś się porad w temacie, który już ci podawałem Temat: Jak poprawnie zada pytanie ? |
|
|
![]()
|
|
Zaraz wszystko posprawdzam dokładnie i przyglądne się temu razem z wyświetlaniem błędów i jeśli są to je przedstawię
zakomentowałem header przerzucający na stronę z infem o udanym wysłaniu wiadomości i użyłem: standardowo pokazało jakieś pierdoły "notice:" nie związane z tematem ale błędów nie ma żadnych przy udanym wysłaniu wiadomości która nie dociera do mnie na skrzynkę zrobiłem też test zmiennej w której znajduje się adres e-mail
Jeśli chodzi o sam obiekt $mail to przedstawiłem wszystko, nie przedstawiałem całej klasy którą utworzyłem żeby używać classy phpMailer bo chyba nie ma potrzeby |
|
|
![]()
|
|
Cytat standardowo pokazało jakieś pierdoły "notice:" nie związane z tematem A skad wiesz ze nie związane? Patrzac w na twoje tematy mogę podejrzewać, że jednak sie mylisz....Pokaż cały kod, bo widać ze dane pobierasz z forma, a nie z palca do zmiennej jak nam pokazałes. Pokaż też wszystkie błędy jakie dostajesz, nawet jesli to NOTICE "nie związany z tematem".... |
|
|
![]()
|
|
chwilke mnie nie było
to wszystkie notice po wysąniu wiadomości, którą udaje się wysłąć ale nie dociera bez headera przerzucającego na inną stronę po wysłaniu wiadomości
trochę ją zaiksowałem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) a to reszta bo nie udało się w jednej wiadomości
|
|
|
![]()
|
|
Prosiłem jeszcze o kod, w którym przypisujesz dane z forma do maila. Czemu Tobie trzeba wszystko pięć razy powtarzać?
I pomysl, po co mi wyxowane komunikaty.... Przecież z nich nic nie jestem w stanie wyciągnąc o błędzie.... |
|
|
![]()
|
|
wybacz ale robiłem 5 rzeczy na raz łącznie z obiadem to kod w którym zbieram sprawdzam dane i tworzę obiekt mojej klasy z phpmailerem po tym jak przejdą po stronie usera |
|
|
![]()
|
|
Nie widzę jeszcze kodu, gdzie przypisujesz coś do FROM w mailu....
ps: jak twoja aplikacja sypie tyloma błędami, to masz ją strasznie źle napisaną..... z czasem nie ogarniesz tego, nie dasz rady. Przy najmniejszym błędzie będziesz siedział godzinami i go szukał... |
|
|
![]()
|
|
zdaję sobie sprawę z tego co mówisz mistrzu ale ja się uczyłem na tej aplikacji php -sam nie jestem jeszcze mistrzem, więc popełniam sporo błędów, wierzę, że z czasem coraz mniej |
|
|
![]()
|
|
Przy tej linii:
$mail->From = $mailNada; zrób var_dump($mailNada); $mail->From = $mailNada; Cytat ale ja się uczyłem na tej aplikacji php -sam nie jestem jeszcze mistrzem, więc popełniam sporo błędów, wierzę, że z czasem coraz mniej Wybacz ale nie rozumiem jaki masz problem by używać isset zanim dobierzesz się do indeksu którego nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
wyświetliło się:
string(10) "test@wp.pl" |
|
|
![]()
|
|
I twierdzisz, że jak z palca tę wartość wpiszesz, zamiast zmiennej, to ci maila dochodzą?
|
|
|
![]()
|
|
Dokładnie tak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
jest to dla mnie dziwne -minutę temu zrobiłem test dla pewności, wpisałem z palca
i doszedł mi mail na outlocka hehe kompletnie nie rozumiem dlaczego. Co lepsze jeżeli zrobię to tak:
to mail również dochodzi na outlocka a w polu Od: widnieje mail asd@asd.pl |
|
|
![]()
|
|
Nie mówimy teraz o żadnym asd..... tylko o konkretnym mailu ktory masz w zmiennej a mianowicie: test@wp.pl
Pytam ponownie. Sugerujesz, ze o to: $mail->From = 'test@wp.pl'; Ci działa ale już to, $mail->From = $mailNada; gdzie $mailNada równa się dokładnie test@wp.pl już ci nie działa? Niemożliwe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Przypominam, mówimy cały czas o wartosci test@wp.pl a nie żadnym asd... |
|
|
![]()
|
|
chwila zrobię jeszcze ze dwa bardzo dokładne testy
|
|
|
![]()
|
|
Cytat doszedł mi mail na outlocka Poza tym, maili nie są wysyłane do zadnego outlocka, tylko na skrzynkę pocztową. Sprawdzaj bezpośrednio w niej, bo moze outlook ci poprostu filtruje jakoś wiadomosci....
|
|
|
![]()
|
|
Już wszystko wiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Po kilkunastu testach:
|
|
|
![]()
|
|
I naprawde trzeba było aż tylu postów by do tego dojsc? Przecież do tego wniosku powinieneś był sam dojść w dwie minuty bez zakładania tematu na forum.... Spadam, na dziś mam dość takich tematów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:27 |