![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej. Czytam sobie o symfony2 i zaczynam sie zastanawac czy wybrac yml czy wybrac annotacje.
Ksiazka pana gajdy w ktora sie wyposazylem opiera sie na annotacjach, ale wiele tutoriali znowu opiera sie na ymlach. Chcialbym poznac Wasza opinie, plusy, minusy itp. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze o konfiguracji routingu, bo w ksiazce, ktora sluzy mi za tutorial sa uzywane annotacje, a nie wiem czy nie zdrowiej miec konfiguracje mimo wszystko w jednym pliku niz rozsiane po kontrolerach
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej w Yamlu, dlatego ze jak projekt Ci się rozrośnie
![]() A tak wchodzi o jeden pliku (czy tak kilku dla bundli) i już wiesz o co biega ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... a w adnotacjach (annotation masz po angielsku) ustawiasz
w konkretnym kontrolerze:
Dodatkowo w inny prosty sposób możesz:
Czyli ustawiasz sobie coś takiego jak {lang} wtedy w metodzie tworzysz, dodatkowo jak możesz zauważyć jest od razu na "tacy" podane, że lang może przyjąć tylko wartości pl lub en.
|
|
|
![]()
|
|
No wlasnie.
W ksiazce sa annotacje, wszedzie gdzie czytam pisze, ze standardowo annotacje.. a poza tym annotacje wydaja mi sie bardziej przejrzyste... nie wiem, zaczynam, pewnie i tak naucze sie obslugiwac i to i to ale poki co chyba bede dzialal z ksiazka i poslugiwal sie anotacjami. Chyba, ze to jakies kategorycznie zle posuniecie ![]() Osobiscie tez wole miec konfig w pliku, ale jak mam tak napisany obszerny tutorial to chyba poki co nie bede kombinowal. Jak sie polapie o co chodzi to pewnie opanuje i drugie. Jak myslicie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej w Yamlu, dlatego ze jak projekt Ci się rozrośnie ![]() Polecam sekcję Visualizing & Debugging Routes z Home > Documentation > The Book > Routing Cytat Kod $ php app/console router:debug The command will print a helpful list of all the configured routes in your application: Kod homepage ANY / contact GET /contact contact_process POST /contact article_show ANY /articles/{culture}/{year}/{title}.{_format} |
|
|
![]()
|
|
Juz to studiowalem rano
![]() Ale dzieki ![]() Po prostu sie zastanawiam co bedzie dla mnie dobre na poczatek.. i w ogole. Czy jak ksiazke mam oparta na annotacjach to warto od razu pchac sie w ymle. No nie wiem, jak zawsze trzeba wybierac... :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej - spróbuj...
Tzn. spróbuj napisać coś na yml, a następnie spróbuj napisać coś z adnotacjami, zobaczysz sam co jest dla Ciebie lepsze, bardziej czytelne itd. Tutaj nie dowiesz się konkretnie od wszystkich, bo każdy napisze coś innego. Działanie yml/adnotacje - takie samo, tyle tylko, że Tobie jedno może się lepiej spodobać, lepiej Ci się będzie z tym pracować, a inny powie, że nie, bo drugie jest lepsze... |
|
|
![]()
|
|
A czego ja jeszcze nie wiem
![]() mam glowny plik routingu
i plik w bundlu
wiec wpisanie jakasnazwaurl/hello/Wasper wyswietla ladnie Hello, Wasper ale dlaczego jak dokonam np zmian w routingu wew. bundla
bardzo niewielkie zmiany, w sumie nijakie, a wpisanie jakasnazwaurl/gruby/Wasper skutkuje
why? |
|
|
![]()
|
|
W przypadku takich zmian działaj w środowisku dev czyli adres wygląda powiedzmy: .../web/app_dev.php/gruby/Szymek
lub jak wolisz, to usuwaj katalog cache (app/cache). Tam jest przechowywana strona, a Ty zapewne siedzisz teraz w środowisku prod czyli Twój link to: /web/gruby/Szymek lub /web/app.php/gruby/Szymek Środowisko prod - tworzy sobie cache tylko na początek, a później z niego korzysta, pozwala to na szybsze działanie strony Środowisko dev - tworzy cache za każdym razem, polecane właśnie w takich pracach jak Twoje, wolniej działa strona. |
|
|
![]()
|
|
I tu mnie masz
![]() Nie wiedzialem, ze to tak dziala ![]() Smiga teraz, dzieki wielkie!! |
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się, że w tej książce to też jest opisane (jeśli mowa o http://helion.pl/ksiazki/symfony-2-od-pods...jda,symfo2.htm)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 03:35 |