Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Polityka pytania zgody o ciasteczka - "zmień ustawienia swojej przeglądarki", czyli metoda "na odwal się"
Sky_walker
post 25.03.2013, 20:00:33
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Aktualnie pracuję w WB - tam cała kwestia pytania użytkownika o zgodę na użycie ciasteczek obowiązuje od długiego czasu. W Polsce weszła dopiero co i zauważyłem coś bardzo ciekawego. Zobaczcie proszę informacje na dwóch, przypadkowych stronach www:

http://www.rp.pl/
Cytat
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

http://www.vectra.pl/cookie
Cytat
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie dostosowując serwis do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdym momencie możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies (w przeglądarce)

^ Podobnych przypadków jeszcze można naliczyć co najmniej kilkadziesiąt.

W związku z tym mam pytania:

1. Od kiedy to prawo pozwala na proste zwalanie ustawień ciasteczek na przeglądarkę? Bez żadnej konfiguracji na stronie. W Anglii coś takiego jest zupełnie niedopuszczalne jeśli ktoś chce być zgodny z literą prawa. Tym czasem tutaj po pierwsze 90% stron (nawet tych największych, typu gazeta.pl) w ogóle nie pyta użytkownika o żadne zgody, a po drugie jak już pytają to często można zobaczyć takie, albo inne buraki (typu: pytanie o zgodę kiedy strona zapisała już 5 ciasteczek).

2. Czy kiedy strona wykorzystuje tylko ciasteczka 3rd party - Google Analytics i Facebook - też musi pytać o zgodę użytkownika?

3. Czy trzeba pytać o zgodę kiedy jedyne ciasteczka zapisywane przez stronę związane są z uruchomieniem pustej sesji (dla weryfikacji, czy użytkownik jest adminem strony, czy nie muszę wklepać session_start() co już sadzi ciasteczka)

ps. nie wiem czy to dobry dział, ale nigdzie mi ten temat nie pasuje - więc w razie czego: uprzejmie proszę adminów o przeniesienie.

Ten post edytował Sky_walker 25.03.2013, 20:03:35

--------------------
Pomogłem? Kliknij poniżej.
Dzięki! :D
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:17