![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Aktualnie pracuję w WB - tam cała kwestia pytania użytkownika o zgodę na użycie ciasteczek obowiązuje od długiego czasu. W Polsce weszła dopiero co i zauważyłem coś bardzo ciekawego. Zobaczcie proszę informacje na dwóch, przypadkowych stronach www: http://www.rp.pl/ Cytat Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. http://www.vectra.pl/cookie Cytat W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie dostosowując serwis do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdym momencie możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies (w przeglądarce) ^ Podobnych przypadków jeszcze można naliczyć co najmniej kilkadziesiąt. W związku z tym mam pytania: 1. Od kiedy to prawo pozwala na proste zwalanie ustawień ciasteczek na przeglądarkę? Bez żadnej konfiguracji na stronie. W Anglii coś takiego jest zupełnie niedopuszczalne jeśli ktoś chce być zgodny z literą prawa. Tym czasem tutaj po pierwsze 90% stron (nawet tych największych, typu gazeta.pl) w ogóle nie pyta użytkownika o żadne zgody, a po drugie jak już pytają to często można zobaczyć takie, albo inne buraki (typu: pytanie o zgodę kiedy strona zapisała już 5 ciasteczek). 2. Czy kiedy strona wykorzystuje tylko ciasteczka 3rd party - Google Analytics i Facebook - też musi pytać o zgodę użytkownika? 3. Czy trzeba pytać o zgodę kiedy jedyne ciasteczka zapisywane przez stronę związane są z uruchomieniem pustej sesji (dla weryfikacji, czy użytkownik jest adminem strony, czy nie muszę wklepać session_start() co już sadzi ciasteczka) ps. nie wiem czy to dobry dział, ale nigdzie mi ten temat nie pasuje - więc w razie czego: uprzejmie proszę adminów o przeniesienie. Ten post edytował Sky_walker 25.03.2013, 20:03:35 -------------------- Pomogłem? Kliknij
![]() Dzięki! :D |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:17 |