|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 34 Dołączył: 20.08.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, może mi ktoś pomóc i powiedzieć, która wersja jest poprawna lub, której lepiej użyć żeby zapewnić sobie minimum bezpieczeństwa przy logowaniu ? Zrobiłem dwie wersje, ale jakoś bardziej poprawnie wygląda mi druga wersja. Mogę prosić o jakieś podpowiedzi, sugestie odnośnie kodu ?
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 13 Dołączył: 23.11.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wychodzi na to samo.
Ewentualnie do $_POST addslashes, chociaż i tak jest to już zbędne.
Największe bezpieczeństwo gwarantuje Ci jednak użycie biblioteki PDO. Ten post edytował Bateria 23.03.2013, 21:31:39 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%)
|
Według mnie nie ma różnicy, oprócz tego, że w drugim kodzie dodatkowo marnujesz czas i ram na przypisywanie danych do zmiennych. To tak jakbyś spytał jaka jest różnica między
a
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 34 Dołączył: 20.08.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wychodzi na to samo. Ewentualnie do $_POST addslashes
Myślałem właśnie nad dodaniem jeszcze "addslashes", ale czy to nie jest już tak trochę nawyrost i nie wpłynie to bardziej na bezpieczeństwo ? Wiem, że PDO byłoby lepsze, ale jednak chciałbym jeszcze przerobić ten temat. Ten post edytował Mega_88 23.03.2013, 21:35:53 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 13 Dołączył: 23.11.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie ma co mieszać funkcji PHP w zapytaniach MySQL, przypisanie ich do zmiennych znacznie zwiększy czytelność kodu.
or
Ten post edytował Bateria 23.03.2013, 21:39:50 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%)
|
Kompletny bezsens, przecież to nie ma w ogóle żadnego znaczenia, której metody użyjesz bo obie niczym się nie różnią (z punktu widzenia praktycznego).
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%)
|
Po co addslashes skoro używamy już mysql_real_escape_string ?
Polecam do przeczytania: mysql_real_escape_string vs. addslashes PDO jest najlepszym rozwiązaniem. Po co tworzyć skrypt na module mysql_* skoro można od razu użyć PDO, przy okazji zaznajomić się z jego użyciem i nie głowić się nad bezpieczeństwem? |
|
|
|
|
|
|
|
Po co addslashes skoro używamy już mysql_real_escape_string ? Polecam do przeczytania: mysql_real_escape_string vs. addslashes PDO jest najlepszym rozwiązaniem. Po co tworzyć skrypt na module mysql_* skoro można od razu użyć PDO, przy okazji zaznajomić się z jego użyciem i nie głowić się nad bezpieczeństwem? Też mi się tak wydawało, że dodanie addslashes do escape_string już nie jest potrzebne. A natomiast jeżeli już użytkownik się zaloguje to przy wysyłaniu czegoś do bazy przez POST używać wtedy addslashes bez escape_string tak żeby można było w tekscie stosować " ' " dobrze myślę ? Jak pisałem wcześniej zdaję sobie sprawę, że PDO będzie najlepszym wyjściem, ale niestety nie jest to pisanie skryptu od nowa tylko przerabianie, który był stworzony wcześniej, a obecnie nie mam tyle czasu, że przerobić wszystko na PDO. Więc jak wywnioskowałem z Waszych odpowiedzi mam zostać przy tej wersji:
Ten post edytował Mega_88 23.03.2013, 22:19:03 |
|
|
|
|
|
|
|
mysql_real_escape_string do operacjach na bazach danych, addslashes wszystkich innych na stringach.
|
|
|
|
|
|
|
|
Spokojnie. Wszystko jest odwracalne przez stripslashes (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 23:55 |