![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 12 Dołączył: 23.09.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie,
dopiero zaczynam z programowaniem obiektowym także nie śmiejcie się z mojego zapytania ![]() Otóż mam taki kodzik, Kod class Naglowek {// Nagłówek strony public $url = "jakas domena"; // Url wszystkim linkom public $menu_poziom = array ("Dodaj Obiekt" => "regi,0.html", "Regulamin" => "regulamin/", "Cennik" => "cennik/", "Kontakt" => "kontakt/", "Panel Administracyjny" => "panel/" ); public function Show_menu_poziom($menu_poziom){ foreach($menu_poziom as $menu => $adres){ echo "<a href='$this->url.$this->adres'>$this->menu</a>"; } } } $cos= new Naglowek(); $cos->Show_menu_poziom($menu_poziom); i taki błąd wyskakuje. Nie mam pojęcia co z tym zrobić ... Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /homepages/14/d348102929/htdocs/domena.pl/test/ggg.php on line 15 Proszę o pomoc Ten post edytował tomi1985 23.03.2013, 14:47:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błąd pokazuje się podczas utworzenia klasy czy podczas próby użycia metody Show_menu_poziom? Jeśli podczas użycia metody pokaż jak ją używasz
![]() PS: Używaj odpowiedniego listingu kodu. Ten post edytował Wazniak96 23.03.2013, 15:03:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 12 Dołączył: 23.09.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jest cały kod pliku ggg.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, nie zauważyłem. Podajesz zły argument do metody. Wystarczy zrobić o tak:
Dlaczego ? Jako obiekt dajesz tablicę, a później jako argument podajesz zwykłą zmienną zamiast obiektu. Ja całkowicie usunełem argumenty z tej funkcji i od razu w niej dałem odniesienie się do obiektu. ![]() |
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki ... działa prawie
![]() już działa... cho "<a href='$this->url$adres'>$menu</a>"; ---> bylo z $this lecz przeciez nie ma tu odwolania do obiektów takze dlatego nie zadzialalo ![]() pozdro i dzieki za pomoc ps. Poleci ktos jakas dobra ksiazke o obiektach i klasach w php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze taka rada ode mnie. Jeśli echujesz zmienne w stringu lepiej zrobić to w ten sposób
Dodatkowo skoro nie używasz tablicy menu_poziom na zwnątrz obiektu warto ustawić private dla tego pola, podobnie z url Ten post edytował Greg0 23.03.2013, 15:47:20 |
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki.
Dopiero się ucze obiektowo pisać takze kazda rada jak i polecona książka bedzie na wage zlota |
|
|
![]()
|
|
Ja polecam ten kurs OOP w PHP Dość ciekawie i szczegółowo wytłumaczone. Lecz zawsze najlepszym nauczycielem będzie praktyka.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:23 |