![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja prośba to tak na dobrą sprawę prośba o wytłumaczenie kodu, ponieważ nie rozumiem.. Kod jest wzięty z "Vadeecum profesjonalisty" i leci tak:
Nie rozumiem w linijkach odpowiednio 18. Czemu w nawiasie na końcu ustawiamy CzyToAktualnyURL na false? i 34. Po co ta wartośc active? Ogółem to po wywaleniu funkcji CzyToAktualnyURL i tak całośc działa - czyli na danej podstronie link do niej samej jest nieaktywny.. Kod skróciłem do takiej postaci:
i działa. I teraz szczerze mówiac nie mam pojęcia czemu ![]() Ten post edytował mlodygda 21.03.2013, 17:17:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po co ta wartośc active? to może inny przykład:
W tym wypadku funkcję możemy wywołać tak: i zwróci nam ona: Cytat string('false'); możemy też funkcję wywołać tak: oraz tak: Zwróci nam dokładnie to samo (czyli string('true') ), niezaleznie czy podamy tam jakąs wartość (czyli 'true') czy też nie. Dlaczego? Dlatego że tutaj: Cytat function jakas_funkcja($prawdafalsz = true) zdefiniowaliśmy iż jeśli nie podamy żadnego argumentu dla tej funkcji to argument domyślnie będzie true W Twojej funkcji też tak jest zrobione, że ta wartość funkcji (czyli zmienna $active) domyslnie jest równa true i nie musisz jej uwzględniać przy wywoływaniu funkcji, jesli chcesz aby ten element miał rzeczywiście wartość równą true. Jeśli chcesz sytuację odwrotną, czyli wartość równa false - wtedy i owszem - musisz to tam uwzględnić. Należy jeszcze dodać, że wartości domyślne w funkcjach należy przypisywać na końcu, czyli takie coś:
nie zadziała, ponieważ zmienne domyślne przypisujemy na końcu, czyli:
Mam nadzieję, że łapiesz ![]() Ten post edytował Michael2318 21.03.2013, 17:31:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 22.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tyle kumam, ale dalej nie czaje czemu :
1. Po wejściu na daną podstronę w czasie przebywania na niej link do niej jest nieaktywny 2. I tym bardziej nie rozumiem tego czemu to działa po uproszczeniu kodu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 13.03.2006 Skąd: Jaworze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hi
wchodzisz na strone przyklad1.php tak ? masz tablice ".... "Przyklad1"=>"przyklad1.php", ..." i wyswietlasz menu function WyswietlMenu() w którym petala przetwarza tablice a przy okazji sprawdza czy $url to nie jet bieżący jesli tak zwraca prawdę a w wyniku tego ze jest poprzedzona !$this-> czyli zaprzeczeniem zwraca fałsz $ active w funkcji WyswietlPrzycisk($szerokosc, $nazwa, $url, $active=FALSE) i wykonujesie blok
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, ale w takim razie czemu to działa po usunięciu tej części kodu? Zwłaszcza po usunięciu tej funkcji?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eh no bo usuwając tę funkcję:
tutaj:
jako ostatni parametr nie podajesz nic. A co ci napisałem wyżej, gdzie napisałeś że 'rozumiesz'? Że jeśli nie podasz nic to domyślnie będzie wartość true. |
|
|
![]()
|
|
ja nie wiem czy Ty piszesz w innym języku czy ja rozumuje w jakimś innym. skąd funkcja:
wie, żeby deaktywować link do podstrony na której aktualnie jestem, skoro w funkcji nie podałem nawet takiej możliwości. Wyswietl przycisk ma za zadanie jak widać linkować każdą $nazwe. |
|
|
--mlodygda-- |
![]()
|
Goście ![]() |
nikt nie wie? ;-)
|
|
|
![]()
|
|
wyjaśnij mi pojęcie:
Cytat deaktywować link bo nie wiem o ci chodzi... |
|
|
--mlodygda-- |
![]()
|
Goście ![]() |
patrz, masz powiedzmy swoją stronę i w nagłówku masz linki do podstron:
podstrona 1 podstrona 2 podstrona 3 Klikasz przykładowo w link "podstrona 1", przenosi Cię na nią i w tym momencie link do "podstrona 1" ( kiedy sie na niej znajdujesz ) jest nieaktywny - zamiast linku jest sam tekst. To niejako informuje użytkownika na jakiej podstronie jest. Już jaśniej nie wytłumaczę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:08 |