![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da sie przekazac zmienna bezposrednio do layoutu?
Ze do template-u to wiem. Ale przykladowo mam gorne menu w ktorym chce oznaczyc aktywny element... i moge zrobic template, tam przekazac zmienna aktywnego elementu i wrzucic chociazby w konstruktorze kontrolera jako element staly. Ale gdybym takie menu chcial wpisac w layout to jak przekazac zmienna aktywnego elementu bezposrednio do layoutu? Bo jedyna zmienna jaka tam mam to $this->content; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 25 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli potrzebujesz takiej zmiennej globalnie do rozprowadzania w widokach np. dane z logowania usera to polecam takie rozwiązanie z którego sam korzystam:
1. Tworzysz sobie nadrzędny kontroler z którego inne dziedziczą dla jasności umieszczasz go w library\My czyli katalogu na twoje biblioteki 2. W tym kontrolerze tworzysz sobie takie coś:
3. Co do górnego menu jako, że jest element wykorzystywany w layout ale potrzebujący zmiennych, najlepiej zdefiniować go jako partial-a a następnie przekazać do layout z potrzebnymi zmiennymi, jeśli zastosowałeś metodę powyżej i stworzyłeś partial view dla menu to jedyne co muszisz zrobić to: 4. Plik layout.phtml
Ten post edytował amii 21.03.2013, 21:01:04 -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 10:18 |